greenpeace_polen_protest

Greenpeace i Polen har i weekenden gennemført aktioner foran Europas største kulfyrede kraftværk, der står for 20 procent af den samlede polske elproduktion. Privatfoto.

LÆS  Advarsler om voldsomme storme og hagl

BELCHATOW: Greenpeace har gennemført natlige auktioner ved Europas største kulfyrede kraftværk, der producere en femtedel af Polens elektricitet.

LÆS  Ny bundplacering til Polen i demokrati analyse

Greenpeace har gennemført natlige auktioner i Belchatow sydvest for Warszawa i retning mod Lodz. Det er sket foran Europas største kulfyrede kraftværk. Auktionen kommer som en protest mod den polske regerings blokering af EU-landenes ønske om at være udledningsneutral i 2050.

Et billede af den polske statsminister Mateusz Morawiecki fyldte skorstenene på værket, suppleret med nedladende tekster på flere sprog. En talsmand for Greenpeace Polska siger:

– Mateusz Morawiecki har fortalt, hvor stolt han er fordi han har saboteret klimaambitionerne i EU. Han glemmer at fortælle polakkerne, at det giver hedebølger, hyppigere oversvømmelser, flere ødelæggende orkaner alvorlig tørke. Mateusz Morawiecki går sikkert over i historien som en regeringsleder, der ville ødelægge klimaet – det er ikke noget at være stolt af, siger Marek Jozefiak fra Greenpeace.

Kul, gas og atomkraft

Polen har som et led i konflikterne med EU, forhindret resten af medlemslandene i at komme videre med en fælles miljø- og klimaambition. Polens regerings udkast til energiplan frem til 2040, indeholder f.eks. ikke vindmøller på land, men mere atomkraft og kul. Siden 2016 har Kaczynski regimet stoppet så godt som alle byggerier af vindmøller på land.

Den planlagte gasledning, Baltic Pipe, der skal gå på tværs af Danmark og til Polen skal erstatte importen af russisk gas, som polakkerne hellere vil købe i Norge og USA.

LÆS  Gdansk og Warszawa blandt corona-sikre byer i Europa

LÆS  Ny lov skal bane vej for flere vindmøller i Polen