Kommende polsk præsident: Fyringer kommer for sent

  andrzej-duda-polens-kommende-præsident

  Andrzej Duda vandt i præsidentvalgets anden runde over den nuværende præsident, Bronislaw Komorowski, der fik støtte fra PO. Foto: andrzejduda.pl


  WARSZAWA: Den kommende præsident i Polen, Andrzej Dudu, mener, at fyringen af parlamentets formand og tre ministre kommer for sent


  Tre polske ministre og formanden for parlamentet Sejm blev onsdag reelt fyret af statsminister Ewa Kopacz fra partiet PO.

  Men fyringerne kommer for sent, siger landets kommende præsident Andrzej Duda, som repræsenterer oppositionspartiet PiS.

  – Man kan kun udtrykke sin overraskelse over, at den såkaldte aflytnings-affære, som har været kendt i et år, først nu fører til personudskiftninger, siger Andrzej Duda ifølge polsk radio.

  Optagelser fra restaurant

  I sommeren 2014 blev en række lydfiler, som i hemmelighed var blevet optaget på to restauranter i Warszawa, offentliggjort.

  På dem kunne man høre højstående polske politikere og embedsmænd komme med en række kontroversielle udtalelser.

  Blogger lækkede dokumenter

  Anklagemyndigheden i Polen blev sat til at undersøge sagen, og tidligere på ugen offentliggjorde en polsk blogger en række fortrolige dokumenter fra undersøgelsen.

  Indtil videre har de lækkede dokumenter tilsyneladende ikke bragt afgørende nyt frem, og derfor undrer Andrzej Duda sig over, at sagen får konsekvenser nu. Det burde den allerede have haft sidste år, er hans synspunkt.

  – Desværre udstiller dette også kvaliteten af politikerne i den regerende lejr, siger Duda.

  Parlamentsformand ryger ud

  Den mest prominente af de politikere, som nu forlader deres poster, er parlamentsformand Radoslaw Sikorski, som tidligere var udenrigsminister.

  De tre ministre, der er trådt tilbage, er sundhedsminister Bartosz Arlukowicz, minister for offentlig ejendom Wlodzimierz Karpinski og sportsminister Andrzej Biernat.

  Regeringsparti bagud i målinger

  I en ny meningsmåling står den kommende præsidents parti, PiS, til 32 procent af stemmerne, mens PO kan se frem til 24 procent.

  En anden måling gav for nylig PiS 24 procent – det samme, som rockmusikeren Pawel Kukiz politiske bevægelse. I denne måling ender PO kun på tredjepladsen med 21 procent.

  Begge de omtalte målinger er gennemført inden lækagen af dokumenter og fyringen af ministrene.