Debat_på_kvindernes_internationale_kampdag_8_mar_2007

Billedet er fra markeringen af kvindernes internationale kampdag 8. marts sidste år i EU. Bemærk, at det er en mand der taler.


Kvindernes internationale kampdag blev markeret overalt i går. Ny rapport fastslår, at kvinder fra de tidligere kommunistiske lande stadig har meget at kæmpe for.


Kvindegrupper har været samlet til arrangementer overalt i Polen i går. Anledning var kvindernes internationale kampdag – 8 marts.

Samme nonsens

Grupper af kvinder, kendt som Manifas-gruppen, arrangerede i går demonstrationer i flere større polske byer. I byerne Warszawa, Gdansk, Torun, Krakow og Wroclaw var der flest kvinder samlet i protest mod mandsdominerede organisationer, regeringer og virksomheder.

Demonstrationerne var kaldt sammen under sloganet: Alle organisationer, samme nonsens.

Ligestilling halter overalt

Europarådet offentliggjorde i sidste uge en rapport der fastslår, at alt for få kvinder bestrider topstillinger. Der er nemlig lang vej op til målsætningen om en repræsentation af kvinder på 40 %.

Antallet af kvindelige ministre i de 42 medlemmer af Europarådet er på 29 %, og kun 22 % af medlemslandene parlamenter er kvinder. Det er blandt de tidligere kommunistiske lande, at kvindernes andel i toppen af samfundet er mindst.

Kun tre lande

Ifølge rapporten er kun tre europæiske lande kommet op på den ønskede målsætning. Det er Sverige, hvor kvinderne fylder 46 % af de ledende poster, mens Finland og Holland lige akkurat kommer op på de 40 %.

Belgien, Danmark og Norge følger på de næste pladser, men under målsætningen. Finland og Spanien har det største antal kvinder i parlamentet, ligesom der også findes kvindelige præsidenter i Irland og Finland.

Polen ikke med

Polen er blandt de fem lande som ikke har oplyst, hvor stor andel af topstillingerne som kvinderne beklæder.