Konflikten mellem Tjekkiet og Polen fortsætter

Tjekkiet, Polen og EU-domstolen
Polens ambassadør I Tjekkiet er blevet fyret, efter at han har erkendt at den polske side af konflikten med Tjekkiet har et stort ansvar for at situationen er fastfrosset. Det er uenigheder om kulminen i Turow, en sag hvor Polen mod Tjekkiets vilje fortsætter driften i minen, trods en dom og dagbøder fra EU-domstolen på 500.000 euro. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er ikke udsigt til en løsning på kulmine-konflikten mellem Tjekkiet og Polen. Polsk viceudenrigsminister giver tjekkerne skylden.


Konflikten mellem Polen og Tjekkiet om kulminen i Turow – tæt på den tjekkiske grænse – fortsætter. EU-domstolen har støttet Tjekkiet i deres krav om at lukke minen, og polakkerne får dagbøder (500.000 euro) indtil minedriften er stoppet.

Polens regeringschef har tidligere sagt, at konflikten vil blive løst sammen med tjekkerne, udenom EU. Men sådan bliver det ikke, meddeler viceudenrigsminister Marcin Przydacz.

– Tjekkerne er ikke interesseret i en løsning, sagde Przydacz til den regeringskontrollerede tv-station, TVP.

Udtalelsen kommer efter to dages strandede forhandlinger.

– Vores forhandlere kom til den konklusion, at den tjekkerne ikke er interesseret i at lave en aftale af politiske årsager, sagde Przydacz.

– I øjeblikket giver det ikke mening at fortsætte forhandlingerne, fordi de ikke kan føre til et positivt resultat. Nu vil Polen kæmpe videre på den europæiske arena, og det er naturligvis ikke godt for de polsk-tjekkiske relationer, tilføjer viceudenrigsministeren.

Siden juni har Polen og Tjekkiet haft 17 møder om den kontroversielle kulmine.

Støt polennu.dk – frie medier er under pres! – Vi lever i en tid hvor fordomme får næring, og hvor hverdagen er fyldt med populisme og fake news. Hos polennu.dk mener vi, at troværdige informationer er det bedste værn mod fordomme. Derfor har vi også fravalgt en betalingsmur, selv om det er tidens trend. Vi synes, at danskerne fortjener langt flere uafhængige og troværdige nyheder og informationer om Polen og polakkerne på dansk. Corona-krisen har gjort betingelserne sværere for polennu.dk, der ikke modtager pressestøtte eller andre offentlige tilskud. Vi er heller ikke omfattet af nogen hjælpepakker. Hvis du vil støtte os i arbejdet med flere nyheder fra Polen, kan du gøre det på flere måder. Det vil aktuelt være en stor hjælp.

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.

Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned

Ethvert bidrag vil være en stor hjælp for at sikre en god dansk dækning af hvad der sker i Polen – og der sker en del for tiden. Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.

LINK: Mere om kulminen