Kopernikus fejres onsdag i København – 550 år efter

kopernikus_udstilling_berlin
Den berømte polske astronom Nikolaus Kopernikus blev født for 550 år siden onsdag. Det markeres med en dansk-polsk fest i København onsdag aften. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Den polske astronom Kopernikus blev født for 550 år siden. Fødselsdagen fejres onsdag på Thorvaldsens museum.


Onsdag er det 550 år siden, at den berømte polske astronom Nikolaus Kopernikus blev født. Det markeres over hele verden – også i København. Det sker ved en festlig sammenkomst onsdag aften i Thorvaldsens Museum. Overskriften for arrangementet er: ”Manden der stoppede solen – og flyttede jorden”.

Den polske astronom gjorde nemlig op med tidens tænkning, hvor man var overbevist om at det var solen der bevægede sig omkring jorden – og ikke omvendt. Den sag er der ikke to meninger om i dag. Kopernikus fik aldrig selv anerkendelse for sin teori inden han døde. Den katolske kirke tog kraftig afstand fra hans teorier.

(Artiklen fortsætter under)

LÆS MERE: Om den polske astronom

Solen og Jorden

I beskrivelsen står der, at Kopernikus skabte sin egen revolution, der var et skifte inden for astronomi fra en geocentrisk forståelse af universet, centreret omkring Jorden, til en heliocentrisk forståelse, centreret omkring Solen.

Onsdag aften er der et tre timer langt arrangement om den berømte Kopernikus. Direktøren for Thorvaldsen’s Museum, Annette Johansen indleder aftenen sammen med den polske ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski.

Thorvaldsen statue af Kopernikus

I 1822 bestilte polakkerne en statue af Kopernikus. Det var Bertel Thorvaldsen der lavede den.

Polens ambassade står bag det astronomiske jubilæum for Kopernikus med en multikulturel sammenkomst på Thorvaldsen Museet. Der vil være foredrag, og en koncert med musikeren Hubert Kurkiewicz, der samtidig eksperimenterer med lys og sjov.

Astronomi Bilimi Kurucusu Kopernik

LÆS MERE: Om Kopernikus