Krav om fyring af kommissionen hvis Polen får EU-milliarder

Kommissionen Polen
Europa-Kommissionens næstformand Ursula von der Leyen i Warszawa torsdag. Her meddelte hun, at EU har godkendt genopretningsplanen, der kan udløse milliarder af euro – men at det først kræver handling på retsområdet. Foto: KPRM.

BRUXELLES: Europa-parlamentsmedlemmer har indledt en underskriftindsamling med krav om fyring af kommissionen, hvis Polen får EU-milliarder.

LÆS  Kaczynski vil kæmpe mod EU efter næste valg

Det har vakt vrede mange steder i Europa, at Europa-kommissions formand Ursula von der Leyen, har ført forhandlinger med Warszawa om den polske genopretningsplan efter pandemien. Den plan der kan udløse i alt 34,5 milliarder euro til Polen.

Formanden var tilsyneladende klar til at sende penge til Polen omgående, efter en formel nedlæggelse af et særligt disciplinærkammer for dommere. Men ændringerne ændrer ikke noget ved det kritisable forhold. Nemlig at det er politikerne der kontrollerer domstolene.

Gruppe: Afskedig kommissionen

Lørdag vedtog det europæiske liberale parti ALDE, at gruppen vil støtte forslaget om at afskedige kommissionen, hvis pengene kommer til Polen før landet overholder dommene fra EU-domstolen.

– Vi har ikke længere tillid til, at von der Leyen arbejder for at sikre retsstaten i Polen, så nu ligger vi pres på Kommissionen, skriver gruppen. Der skal indsamles 71 underskrifter, så kan der gennemføres en tillidsafstemning. Hvis 2/3 af parlamentets medlemmer stemmer for, skal Europa-Kommissionen træde tilbage.

EU-Kommissionen tager ikke EU-domstolen alvorligt. Den tager heller ikke Europa-Parlamentet seriøst og den tager heller ikke sine egne kommissærer alvorlig, hedder det blandt andet i kritikken af kommissionen i forhold til Polen.

LÆS  Tvivlsom forfatningsdomstol fjerner ombudsmand

Europa-parlamentet kan ikke afskedige Ursula von der Leyen. Men MEP’erne kan afskedige hele kommissionen, hvis det krævede flertal udtrykker mistillid til EU-kommissionen.

LÆS  Kaczynski vil kæmpe mod EU efter næste valg

– Vi får se, hvad formanden siger i morgen. I dag ved vi endnu ikke, om von der Leyen overhovedet kommer til Strasbourg i denne uge. Hvis ikke hun kommer, men sender en afløser, så vil det irritere flere af parlamentsmedlemmerne og vores forslag vil få endnu mere opbakning, siger MEP Sophie in t’ Veld til polske onet.pl.

Støt polennu.dk
Giv en hund’ – tryk her!