Krav om fyring af kommissionen hvis Polen får EU-milliarder

Kommissionen Polen
Polens parlament har sendt et forslag om højesteret til præsidenten til underskrift. Forslaget skal bane vejen for at frigive indefrosne EU-midler, men der er delt meninger om hvorvidt forslaget er tilstrækkeligt. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-parlamentsmedlemmer har indledt en underskriftindsamling med krav om fyring af kommissionen, hvis Polen får EU-milliarder.


Det har vakt vrede mange steder i Europa, at Europa-kommissions formand Ursula von der Leyen, har ført forhandlinger med Warszawa om den polske genopretningsplan efter pandemien. Den plan der kan udløse i alt 34,5 milliarder euro til Polen.

Formanden var tilsyneladende klar til at sende penge til Polen omgående, efter en formel nedlæggelse af et særligt disciplinærkammer for dommere. Men ændringerne ændrer ikke noget ved det kritisable forhold. Nemlig at det er politikerne der kontrollerer domstolene.

Gruppe: Afskedig kommissionen

Lørdag vedtog det europæiske liberale parti ALDE, at gruppen vil støtte forslaget om at afskedige kommissionen, hvis pengene kommer til Polen før landet overholder dommene fra EU-domstolen.

– Vi har ikke længere tillid til, at von der Leyen arbejder for at sikre retsstaten i Polen, så nu ligger vi pres på Kommissionen, skriver gruppen. Der skal indsamles 71 underskrifter, så kan der gennemføres en tillidsafstemning. Hvis 2/3 af parlamentets medlemmer stemmer for, skal Europa-Kommissionen træde tilbage.

EU-Kommissionen tager ikke EU-domstolen alvorligt. Den tager heller ikke Europa-Parlamentet seriøst og den tager heller ikke sine egne kommissærer alvorlig, hedder det blandt andet i kritikken af kommissionen i forhold til Polen.

Europa-parlamentet kan ikke afskedige Ursula von der Leyen. Men MEP’erne kan afskedige hele kommissionen, hvis det krævede flertal udtrykker mistillid til EU-kommissionen.

– Vi får se, hvad formanden siger i morgen. I dag ved vi endnu ikke, om von der Leyen overhovedet kommer til Strasbourg i denne uge. Hvis ikke hun kommer, men sender en afløser, så vil det irritere flere af parlamentsmedlemmerne og vores forslag vil få endnu mere opbakning, siger MEP Sophie in t’ Veld til polske onet.pl.

Støt polennu.dk
Giv en hund’ – tryk her!