Krav til Belarus: Fjern illegale flygtninge og lejesoldater

De tre baltiske lande og Polen er trætte af grænseprovokationer, og kræver nu at Belarus fjerne illegale flygtninge og russiske lejesoldater. Ellers lukker vi grænserne, lyder det samstemmende fra de fire landes regeringer. Foto: MOS.

WARSZAWA: Møde mellem Polen og de baltiske lande udløser krav til Belarus om at fjerne flygtninge og russiske lejesoldater. Ellers lukkes grænserne og Belarus isoleres.


Repræsentanter for regeringerne i Polen, Letland, Estland og Litauen, stiller nu krav til Belarus om at fjerne illegale flygtninge og lejesoldater. De russiske lejesoldater fra Wagner gruppen og de illegale flygtninge skal smides helt ud af landet.

– Vi kræver af Lukashenko-regimet, at Wagner-gruppen øjeblikkeligt forlader Belarus, og at illegale flygtninge forlader grænseområdet omgående, siger Polens indenrigsminister Mariusz Kaminski til det polske nyhedsbureau PAP.

Med til mandagens møde var indenrigsministrene Mariusz Kamiński, Agne Bilotaite, Maris Kuczinskis og Lauri Laanemets fra de fire lande.

(Fortsættes under)

Illegale flygtninge og lejesoldater

– Situationen (ved grænsen, red.) eskalerer. I mange uger, i flere måneder, har vi set en tilbagevenden af ​​flygtningepresset på vores grænse. Det samme gælder de øvrige landes grænser, siger den polske indenrigsminister. Han henviser også til udstationeringen af de russiske lejesoldater. Kaminski kræver, at myndighederne i Minsk sender de inviterede flygtninge tilbage til deres oprindelseslande.

Lukker grænsen

De fire lande overvåger grænserne nøje, og vil lukke grænserne til Belarus fuldstændigt, hvis ikke Minsk efterkommer nabolandenes krav. En lukning af grænserne, vil isolere Belarus for al samhandel og leverancer gennem EU.

De fire lande er i tæt kontakt med det polske mindretal i Belarus, ligesom det hele koordineres med den retmæssige vinder af præsidentvalget i 2020, Swiatlana Cichanouska.

– Vi er enige om, at hvis der opstår en kritisk hændelse i et af landene, så vil vi handle i solidarisk, siger Litauens indenrigsminister Agne Bilotaite efter mødet i Warszawa mandag.

TV2 News - Jens Mørch, polennu.dk - om lukning af grænse til Belarus.

Illegale flygtninge og russiske lejesoldater eller ej?

Hvis du vil have flere troværdige nyheder, så kan du gøre det ved at støtte polennu.dk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt.

Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.