Krisemøde: Utilfreds justitsminister bliver i regeringen

Formanden for Solidarna Polska, Zbigniew Ziobro, fik opbakning med stemmer 12 mod 8, for at fortsætte i regeringssamarbejdet. Her er bestyrelsen samlet lørdag eftermiddag til krisemøde. Foto: SP.


WARSZAWA: Med stemmerne 12 mod 8 besluttede Solidarna Polska og justitsministeren at blive i regeringen, trods bruddet på aftalen om et polsk EU-veto.Lørdag middag begyndte et krisemøde i bestyrelsen for partiet Solidarna Polska, der er en del af Forenet Højre koalitionsregeringen. Det er den mest kontroversielle og nationalistiske gruppering, der har justitsminister Zbigniew Ziobro som formand.

Hasteindkaldt

Årsagen til det hasteindkaldte møde var, at den polske statsminister stik mod alle aftaler i regeringen, undlod at nedlægge veto mod EU-budgettet og den særlige hjælpepakke. Det var ellers den samlede regerings holdning at gøre det. Men sådan gik det ikke.

Trussel besvaret med trussel

Da den polske ledelse truede med veto, fik de en klar besked fra de øvrige EU-lande: Retsstatsmekanismen, som blev besluttet i juli, står ved magt. Og hvis Polen ikke vil være med, så fortsætter landene arbejdet helt uden om Polen. En beslutning som ville koste polakkerne milliarder af euro på kort og lang sigt. Derfor rettede polakkerne ind, og det gjorde statsministeren med opbakning fra de to vicestatsministre, Jaroslaw Kaczynski og Jaroslaw Gowin.

Fiasko for Polen

Topmødet var en diplomatisk fiasko for Polen, hvilket justitsministeren også gentagne gange har sagt. Retsstatsmekanisme der blev indført i juli står ved magt, og det betyder at f.eks. Polen kan få frataget penge, hvis man bryder med de grundlæggende værdier i EU.

Uden vores godkendelse

– Aftalen i Bruxelles blev indgået uden vores samtykke – understregede Ziobro på en pressekonference efter krisemødet.

– Beslutningen der er truffet på EU-topmødet, er i strid med traktater og krænker den polske forfatning. Den udgør en trussel mod polsk suverænitet. – Pengene fra EU tilhører Polen, vi har åbnet vores marked for EU-landene, og de er her, sagde den polske justitsminister.

Skal – skal ikke

– Vi måtte spørge os selv, hvad konsekvenserne ville være, hvis vi forlader regeringen. Vi fandt frem til, at det ikke giver håb om en bedre situationen for Polen og dets borgere. Vi vurderede også, at dette ikke hjælper på Polens situation i striden med EU. Så vi har valgt at handle, vi vil tage kampen op ved at modvirke konsekvenserne af aftalen.

– Jeg vil anlægge sag for at hindre topmødeforordningen, der truer vores lands suverænitet, lovede den polske justitsminister.

Taber regeringsmagten

Det tyder på at realiteterne har indhentet justitsministeren. Han har nu fået sin bestyrelse i Solidarna Polska til at besluttet at man fortsætter i regeringen, da han flere gang selv har sagt han ville forlade regeringen.

Hvis Zbigniew Ziobro og hans gruppe havde besluttet, at forlade regeringen, ville det udløse et valg. Kaczynski-regeringen, eller Forenet Højre som koalitionen hedder, vil tabe deres flertal i parlamentet og dermed regeringsmagten, hvis der var valg i dag. Det viser alle målinger i al fald. Ikke mindst efter forsøget med abortstramninger.

Solidarna Polska ude

De seneste målinger siger også at den kontroversielle justitsministers Solidarna Polska kun ville få 2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Partiet ville slet ikke komme i Sejmen, hvor spærregrænsen er på 5 procent for partier – og 8 procent for koalitioner.

Ved at undlade at nedlægge veto i EU, har den polske regering taget lidt af luften ud af de mange protester. Men søndag har de polske kvinder igen varslet demonstrationer i mange byer.

Demonstranter blokerer vejene i en forstad til Krakow. Foto: Sebastian Talach.
Hvis du vil støtte polennu.dk, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
Mere end 100.000 polakker deltog fredag aften i protesterne i Warszawa. Foto: UL Drone.