Kritik af lavt fødselstal trækker overskrifter

Børn 500 plus
Et lavt fødselstal og en beskyldning fra Jaroslaw Kaczynski mod regeringen, har trukket overskrifter og stramninger på smilebåndet frem. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski kom med kritik af regeringen og et lavt fødselstal i Polen. Sagen trækker overskrifter.


Partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski, kom med kritik af regeringen og et lavt fødselstal i Polen.

– Vi har haft den første måned i Polens historie i meget lang tid, hvor mindre end 20.000 blev født. Det tal er indtil nu det laveste nogensinde. I de perioder, hvor der var et demografisk boom, var der 800.000 om året, meget lavere end i dag. Det var vist i 1955. Dengang var over 60.000 fødsler på en måned, sagde Jaroslaw Kaczynski på et vælgermøde i byen Lezajsk.

Ikke den nye regerings skyld

Polens statsminister Donald Tusk, der blev indsat i embedet i december, var hurtigt ude med en reaktion på X-twitter:

– Tilsyneladende sagde formand Kaczynski i dag, at min regering er ansvarlig for et lavt fødselstal i januar. Men Jaroslaw, de afgørende beslutninger i den sag blev allerede truffet sidste forår, hvis du forstår hvad jeg mener, skrev Donald Tusk.

Minister: Sexualundervisning vigtig

Uddannelsesministeren Barbara Nowacka kommenterede også Kaczynskis udtalelse.

– Hr. Kaczynski er et perfekt eksempel på hvor vigtigt det er med pålidelig sexualundervisning, og hvordan det kan komme dramatisk til udtryk. I skolen i det 21. århundrede vil det være anderledes, end da partiformanden PiS var en del af det, skrev Nowacka.

 

Lavt fødselstal eller ej

Uanset hvor lavt et fødselstal der er i Polen – så er polennu.dk verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.