Kritisk hviderussisk atlet har fået visum til Polen

visum til Polen
Den 24-årige hviderussiske atlet Kryscina Cimanouska har fået humanitært ophold i Polen, og tilbud om at fortsætte sin sportskarrierer. Foto: Ukendt.

WARSZAWA: Polen viceudenrigsminister bekræfter nu, at den hviderussiske atlet Kryscina Cimanouska har fået humanitært visum til Polen.


Polens viceudenrigsminister Marcin Przydacz bekræfter mandag middag, at den hviderussiske atlet Kryscina Cimanouska har fået humanitært visum til Polen. Lige nu opholder Cimanouska sig på den polske ambassade i Tokyo. Den hviderussiske atlet modtog et humanitært visum fra de polske myndigheder.

– Polske diplomater kontaktede hende i går, og vi gav hende et konkrete tilbud om hjælp. Det er et humanitært visum og mulighed for at fortsætte sin sport i Polen. Hun bestemmer selv, også efter at hun er kommet til Polen, om hun vil blive hos os eller tage til et andet sikkert land, viceudenrigsminister Przydacz til det frie polske medie Onet.

Den hviderussiske atlets nærmeste familie er også flygtet ud af Hviderusland.

125.000 x visum

Siden oprøret i Minsk brød ud, har Polen udstedt næsten 125.000 gange udstedt visum til hviderussere. De cirka 10.000 af dem er humanitære visa.

Retsgrundlaget for udstedelse af et humanitært visum er Polens lov om udlændinge fra 2013 (ændret i 2020). Ifølge art. 60, punkt 1, sek. 23 udstedes et Schengenvisum eller et nationalt visum af humanitære årsager på grund af statens interesser eller internationale forpligtelser.

Den hviderussiske atlet er kommet i unåde, efter at hun udtrykte sig kritisk, da hun skulle stille op til 400 meter stafet, selv om hun er 200 meter løber. Reaktionen fra Minsk var at hjemkalde hende, under henvisning til hendes psykiske tilstand. En båndoptagelse bekræfter, at der er tale om en ordre direkte fra Minsk.

Kryscina Cimanouska blev ført til lufthavnen af hviderussiske sikkerhedsfolk, men tilkaldte politiet i lufthavnen, og slap dermed for at flyve tilbage til Hviderusland, hvor hun frygter at hun ville blive straffet med fængsel. Hun har tilbragt natten på et lufthavnshotel under opsyn af japansk politi, og i formiddag kom hun til den polske ambassade i Tokyo.

Tilbud om visum til Polen

Allerede søndag var Polen fremme med et lukrativt tilbud til den hviderussiske atlet og hendes nærmeste familie. Oprindeligt havde Kryscina Cimanouska fortrukket Tyskland eller Østrig. Men det blev Polen i første omgang.

Det er uvist hvornår den hviderussiske atlet kommer til Polen.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.