KRONIK: Hvor var de danske medier?

Ota_Tiefenbock_polennu
DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? - skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.

DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? – skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.


Selvom Spanien ligger langt væk fra Danmark, og Polen ligger på den anden side af Østersøen, er det åbenbart vigtigere at vide, hvem der skal sidde i de lokale og regionale råd i Spanien, end hvem der skal tegne Polens profil i de kommende fem år. I hvert fald hvis man tager DR2`s prioritering for gode vare.
DR2 Deadline valgte søndag aften at bruge en stor del af udsendelsen på spansk lokalvalg, mens det polske præsidentvalg blev ikke nævnt med et ord.
Jeg er blevet klogere, jeg ved nu, at der tegner sig en ny politisk virkelighed i Spanien, og det er ganske afgjort spændende, men jeg fik intet at vide om, hvad polakkernes valg betyder for polakkerne, danskerne og for Danmark og EU.
Polen ligger ganske tæt på Danmark, og landets valg kan oven i købet vise sig at få en stor betydning for Danmark og EU.
Valgets sejrsherre, den nationalistisk-konservative kandidat, Andrzej Duda står nemlig for værdier, som kan vise sig ikke helt at være forenelige med de gældende demokratiske principper i EU.
Det kan oven i købet få en stor betydning ved det kommende parlamentsvalg i Polen og får Polen på samme national-konservative vej som Orbáns Ungarn.
Polens nye præsident er euroskeptisk, og i en tid, hvor EU generelt er under pres, eksempelvis på grund af Englands kommende folkeafstemning, kan det vise sig at få en rigtig stor betydning, at så stort et land som Polen får en euroskeptisk præsident.
Jeg er blevet klogere på Podemos og det spanske lokalvalg, fragmentering af det spanske topartisystem, men jeg må indrømme, at jeg heller ville have hørt eksperterne fortælle, hvad Polens valg betyder for polakker, Danmark og EU. DR`s stjerneprogram mener bare desværre noget helt andet.