KRONIK: Støtte til Polen trods PiS-regeringen

Polen Hviderusland og PiS
Forfatter og debattør Bjarne Kim Pedersen er stærk modstander af den polske regering, men på et punkt støtter han den. Det er i spørgsmålet om grænsekonflikten med Hviderusland. Foto: Piotr Lapinski, LAPP Photo.

KØBENHAVN: Forfatter Bjarne Kim Pedersen er i et dilemma. Han er stærkt utilfreds med regeringen i Polen, men støtter den på et punkt.


Søndag den 7. november delte jeg en del informationer og solidaritetsopslag med oppositionen i Polen, som deltog i store demonstrationer mod den polske abortlov. Anledningen denne gang var et dødsfald. En 30-årig gravid kvinde døde på et hospital i byen Pszczyna i det sydlige Polen. Isabella som er kvindens navn, havde længe ventet på at komme på sygehuset, men hendes indlæggelse blev efter familiens udtalelser udsat. ”Hendes hjerte slog også”, var slogan for demonstrationerne.

Det er cirka et år siden at Polen oplevede de største demonstrationer siden kommunismens fald. Årsagen var Forfatningsdomstolens afgørelse om, at det er forfatningsstridigt at få abort på grund af ”uafvendelig skade” hos fostret. Dermed er abort de facto forbudt i Polen og kvinder tvunget til at gennemføre graviditeter og føde stærkt skadede børn, børn uden hjerner eller rygsøjler, børn, der ikke kan overleve efter fødslen. Og det er meningen af national-religiøse årsager:

Partiformand Kaczynski udtalte i 2016, at ”vi vil kæmpe for at sikre, at selv meget vanskelige graviditeter, hvor barnet helt sikkert vil dø, meget deforme, alligevel ender med en fødsel, så det barn kan blive døbt, begravet, få et navn”.

PiS-styret (Lov og Retfærdighedspartiet) antændte dengang en overvældende reaktion, indtil nu havde de en stor tilslutning hos småbønder og konservative, stærkt troende. Til dels fordi de lovede økonomiske forbedringer for de befolkningsgrupper, som måske ikke har fået det største udbytte af Polens økonomiske mirakel. Jeg er selv kommet i Polen dengang timelønnen var under 10 kroner i timen og der var 30 kilometer kø ved grænsen ind til Tyskland. Det er faktisk et økonomisk vidunder, Polen har oplevet.
Det nationalistiske PiS har haft overvældende støtte ude på landet, med blandingen af populisme, katolsk fundamentalisme og økonomisk fremgang. Og angreb på det der er liberale værdier, retten til mangfoldighed, åbne samfund, globalisering. Men abortlovene rammer også småbøndernes døtre.

Mordet på Pawel Adamowicz

Jeg var også en af de danske Polensvenner som følte sig ramt da borgmesteren i Gdansk Pawel Adamowicz blev dødeligt såret af en højreekstrem gal mand, mens han stod på scenen i Gdansk en søndag aften til et velgørenhedsarrangement. I timerne efter valfartede folk til hospitalet for at give blod. Desværre blev han erklæret død om mandagen. Blandt Adamowiczs særlige mærkesager var støtte til menneskerettigheder, LGBT-grupperinger, immigranter, regionale minoriteter, og pro-europæisk samarbejde. Og det gjorde ham hadet blandt PiS støtterne.

Mandag aften efter knivdrabet, sad jeg og så livetransmission af begivenheden hvor polakker i hundredtusindtal gik på gaden for at vise solidaritet med et demokratisk Polen og afstandtagen til volden som havde dræbt den populære borgmester. Et rørende øjeblik da en acapella-version af Simon & Garfunkels hit ”The Sound of Silence” blev fremført af heavy-bandet Disturbed.
Blandt de mange der deltog i begravelsesceremonien, var Polens præsident Andrzej Duda. Andre deltagere af betydning var Polens tre tidligere præsidenter: Lech Walesa, Aleksander Krasniewski og Bronislaw Komorowski, samt daværende EU-præsident Donald Tusk. Særligt Tusk og Walesa havde tætte forhold til Adamowicz.

For nogle år siden blev jeg også inviteret til kaffemøde med den daværende polske ambassadør i Danmark, som tak for at jeg havde skrevet en kronik med opfordring til at behandle polske arbejdere anstændigt i Danmark. Det var dengang Socialdemokratiet og fagbevægelsen kørte kampagne rettet mod østarbejdere.

Jeg har det ikke godt med de udemokratiske tiltag den nuværende regering har taget, og vil til enhver tid være at finde som kritiker af PiS’s illiberale holdning.

Alligevel står jeg også sammen med Polen og de baltiske lande i deres kamp for at forhindre Lukashenkos Hybridangreb med de migranter/flygtninge han har fået fløjet ind.

Europas sidste diktator som menneskesmugler

Jeg vil her tilføje, at jeg har opholdt mig langs Balkanruten i Bosnien og Kroatien, i forbindelse med research til bogen ’Den lange vej’, om en afghansk mands vej til Danmark. Og jeg er en af de over 50.000, der har skrevet under på borgerforslaget om ikke at tilbagesende de syriske flygtninge, før det er sikkert.
Det er trist at se de folk, der har betalt 4.000 dollars til Lukashenko for at blive en del af hans angreb på nabolandene som hævn på de sanktioner, der blev indført, da Lukashenko hijackede et Ryanair fly med en belarusisk (hviderussisk, red.) journalist ombord.

Når jeg fra mine belarusiske kontakter ser film af angrebene på Polens grænseposter, har jeg også mine tvivl om hvem migranterne er. Eller hvilke af Lukashenkos mænd der deltager forklædt som migranter. De er ret gode til at udføre angreb, og de bruger både kasteskyts og stungranater mod de polske grænsesoldater. Der er også scener hvor Lukashenko-soldater skyder i luften eller bag migranterne. Siden valget i sommeren 20, hvor Lukashenko stjal valgresultatet, har vi i Belarus set hvilken brutalitet OMON, KGB og Wagner folk bruger mod protesterende belarusere.

Jeg har fået oplyst at EU har bevilget 700.000 euro til humanitær indsats til de mennesker der er strandet mellem den polske grænse og belarusiske statstjenester. 200.000 til røde kors og ekstra 500.000 som skal fordeles mellem humanitære hjælpeorganisationer. Det kan afhjælpe den akutte materielle nød for de mennesker, der på tragisk, kynisk vis er blevet instrumentaliseret som våben i Lukashenkos desperate krig for at overleve som Europas sidste diktator i makkerskab med Putin.

Lukket af for menneskesmuglere?

Det ser også ud til, at en del lande har lukket for Lukashenkos menneskesmuglerruter fra lufthavne i Tyrkiet og Irak. Samtidig er flyene begyndt at flyve den anden vej med migranter som ønsker at vende tilbage. Frustrerede mennesker som føler sig misbrugt af Lukashenkos ’pakkerejse’ til Belarus (Hviderusland, red.) og videre til Tyskland. Mennesker der er blevet misbrugt som ammunition i Lukashenkos krig mod os i vesten og de sanktioner vores regeringer har indført mod ham.

PS! Nu er det ikke kun Polen der bliver angrebet. Det var faktisk Litauen der først oplevede ’migranterne som våben’ og det skyldes nok at modkandidaten ved det belarusiske valg nu bor og arbejder fra Litauen. Svetlana Tikhanouskaya har i Litauen fået diplomatisk status som Belarus’ eksilrepræsentant. Det provokerer Lukashenko, og det var ved denne grænse, at vi så de første tilfælde af migranter, der blev sendt over grænsen af Lukashenkos tjenester. Dengang først på sommeren var der bare ikke ret stor opmærksomhed omkring det.

De andre grænselande kigger også nervøst mod Lukashenko og hvad han finder på. Et af de mest vanvittige forslag har indtil nu været, at Ukraine skulle betales for at modtage migranterne!
En direkte hån mod et land der har 1,5 million interne flygtninge og de syv års krig mod russiske styrker har i Østukraine indtil nu kostet over 14.000 ukrainere livet.

Lige nu har Putin opmarcheret 100.000 kampklare tropper langs Ukraines grænser. Måske en trussel. Måske et forsøg på at erobre resten af Ukraine, som Putin siger rettelig hører hjemme i Rusland.

Bjarne Kim Pedersen, forfatter og blogger
Følg debattøren på hans blog. Tryk her.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.