Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten

duda_i_szczecin_Przemek_Golynski_polen_polennu
Frikendt. Anklagemyndigheden har været på jagt efter polakker, der har udvist foragt overfor præsident Andrzej Duda. En appelret har pure frikendt en 20-årig kvinde for at ødelægge Dudas valgplakater og for at råbe: Fuck Duda! Arkivfoto.

POZNAN: En 20-årig kvinde der i marts blev dømt for præsidentfornærmelse, er blevet frikendt ved en appeldomstol.


En 20-årig kvinde, der tidligere på året blev dømt for at have fornærmet præsidenten, er ved en appeldomstol blevet pure frifundet. Kvinden havde sammen med nogle venner deltaget i et vælgermøde, hvor hun rev en af Andrzej Dudas valgplakater. Samtidig råbte hun sagde: Fuck Duda! Optrinnet blev optaget.

Det var valgkamp: Frikendt

Appelretten fandt, at hendes bemærkninger var rette mod Andrzej Dudas kandidatur til præsidentvalget, snarere end en fornærmelse mod ham som præsident.

– Ytringsfrihed er et af grundlaget for et demokratisk samfund, sagde dommeren som begrundelse for kendelsen.

Politiet fandt frem til kvinden ved at kigge på båndoptagelserne fra et valgmøde i en lille polsk landsby ved Poznan, og en dag dukkede politiet op på hendes arbejdsplads. De tog hende med til afhøring, men på politistationen sigtede de hende for præsidentfornærmelse. Det kan straffes med fængsel i op til to år.

Ved en retssag i marts i år blev hun kendt skyldig. Dommeren undlod dog at give hende en straf, da hun allerede havde været udsat for hetz på de sociale medier. Alligevel besluttede kvinden, der hedder Wiktoria, at anke afgørelsen. Appelretten i Poznan frikendte kvinden, og pålagde staten af betale alle sagens omkostninger.

Flere krænkelsessager

Det er ikke først gang at myndighederne reagerer overfor fornærmelser mod præsidenten. I juni i år blev tre gymnasieelever idømt samfundstjeneste for at have ødelagt en af ​​Dudas valgplakater og råbt “Fuck Duda” ved en afslutningsfest på gymnasiet.

Samme måned blev en præst fundet skyldig i at have fornærmet præsidenten for blandt andet at have kaldt ham for en “forræder”, “kujon” og “en agent der arbejder for Moskva og Berlin”.

I marts blev en forfatter tiltalt – og senere frikendt – for at have kaldt præsidenten for en “idiot” i et opslag på sociale medier. Sidste år blev en mand idømt samfundstjeneste for at tegne en penis på en af ​​Dudas valgplakater, mens han var fuld. En anden mand blev sigtet for at kalde præsidenten for en “idiot”.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.