lech_walesa_jens_moerch_polen_poland
GDANSK: Lech Walesa advarer i skarpe vendinger den polske regering efter et ti timers langt angreb i Sejmen på den tidligere regering.
LÆS  I to grave er der ingen danske modstands-mænd


Lech Walesa, Nobels Fredspris vinder og den første Solidarnosc-formand, skælder ud på den nye PiS-
regering, efter at den onsdag kom med en ti timers sønderlemmende kritik i Sejmen af den tidligere PO-koalitionsregering gennem otte år, der gik af sidste år.

Krænker Polen

– Det er noget der krænker Polen, det fornærmer demokratiet, fornærmer parlamentet, de er konstant på udkig efter fjender, siger Lech Walesa til tv-stationen TVN.

– Jeg advarer dem, – de som fører sværdet – dør selv af sværdet, siger Lech Walesa og fortsætter:

– Den polske regering fører en sovjetisk regeringsstil.

Comeback

Lech Walesa afviser, at hans kritik kommer fordi han er en del af Polens opposition eller har planer om politisk comeback – til det siger han.

– Nej, nej – jeg er for gammel til det. Lad de unge komme til, de unge kan styre landet, siger Lech Walesa.

Kaczynski er fej

Lech Walesa siger om formanden for PiS, Jaroslaw Kaczynski:

– Han er så fej, så bange, at man tror det er løgn, siger Walesa. – Næsten alle af dem vil blive arresteret, og vi skal få det gjort så hurtigt som muligt, fredeligt og demokratisk.

Lech Walesa siger, at Jaroslaw Kaczynski overtræder fundamentet i demokratiet – tredelingen, og at det er skadeligt for Polen.

Kritik efter kritik

I PiS-regeringens kritik af sine forgængere, var blandt andet beskyldninger om forbrug af 340 milliarder, som efter den nye regerings opfattelse kunne have været brug på bedre ting.

LÆS  Polens ombudsmand giver pris til filminstruktør

Internationalt pres

Polens regering er udsat for en stort internationalt pres, efter kritisable ændringer i forfatningsdomstolen, statsadministrationen og ved de statskontrollerede medier. Ændringerne har udløst stor international kritik fra USA og EU, og i nat nedjusterede Moondy’s Polen rating.

LÆS  Polens ombudsmand giver pris til filminstruktør