Lech Walesa: Det er farligt at undervurdere russerne

Lech Walesa, der er et ikon for polske kampe mod Moskva, advarer i kraftige vendinger om, at man ikke skal undervurdere russerne og deres trusler, selv om man ikke skal bøje sig for dem. Det siger han til bladet Fakt. Foto: LWI.

GDANSK: Lech Walesa advarer verden om, at det er farligt at undervurdere russerne. Vi skal forberede os på ethvert scenarie.


Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, advarer verden om ikke at undervurdere russerne. Udtalelsen kommer efter at general Andrei Kartapolov, der er formand for det russiske parlaments forsvarsudvalg, i et tv-program har udtalt, at de russiske lejesoldater i Wagner-gruppen, er kommet til Belarus for at sikre Rusland adgang til den russiske enklave Kaliningrad gennem Suwalki-tangen. Dermed kan Belarus/Rusland få direkte adgang til Østersøen.

(Fortsættes under)

Suwalki-tangen – gennem Litauen eller Polen. Arkiv.

Angreb på NATO

Adgang til den russiske enklave, betyder at Wagner-gruppen skal gennem enten Litauen, der beskyttes af tyske NATO-enheder eller Polen, som beskyttes af amerikanske NATO-enheder. Den russiske general sagde, at Moskva forbereder en ”knytnæve”, der vil bryde igennem og skabe en korridor på få timer. Det er denne ”knytnæve” som Wagner-soldaterne skal hjælpe til med, ifølge den russiske general.

Et angreb her, vil betyde at NATO’s solidaritetspagt træder i kraft, og der vil være krig direkte mellem NATO og Rusland.

– Vi kommer til at betale en frygtelig høj pris, hvis vi undervurderer russerne og deres trusler, siger Lech Walesa der blev verdensberømt for sin kamp mod Moskva i 1980’erne. Han mener ikke man skal føje truslerne, men forberede sig på det værste.

Ikke undervurdere russerne

– Man skal tage truslerne meget alvorligt og forberede sig på det værste, for alt er muligt. Vi bør forberede os med alle mulige løsninger, og vi må være forberedte på ethvert scenarie. Rusland skal man ikke undervurdere, gør vi det, kommer vi til at betale en frygtelig høj pris for det, siger Lech Walesa til det uafhængige medie Fakt.

Kræver angreb på NATO-land

Tonen mellem Moskva og NATO/Ukraine/Europa er blevet yderligere skærpet, efter at den russiske bro til Krim er bombet, ligesom den ukrainske by Odessa blev det i morges. Samtidig har Rusland meddelt, at den kornaftale om eksport af ukrainsk og russisk korn ophæves. Det kan betyde at korn igen skal igennem Polen, hvor landmændene i forvejen lider under lave priser på grund af det ukrainske korn på markedet. De manglende leverancer, kan udløse uoverskuelige sultkatastrofer, påpeger flere eksperter.

Truer hele tiden Polen

Viceminister for Polens særlige tjenester, Stanislaw Zaryn, siger om truslerne fra Rusland.

– Igen forsøger en russisk taber at skræmme Polen. Wagner-gruppens tilstedeværelse bliver brugt af Kreml til afpresning og til psykisk pres på vores land. Russerne bruger udtalelser som trusler om angreb på Poznan, Rzeszow, og angreb på Suwalki-passet. Kreml ønsker at tvinge Polen til at underkaste sig, skriver viceministeren på twitter.

Alt imens er NATO i højeste alarmberedskab i området.