Lech Walesa: EU skal redde Polens demokrati

  lech_walesa_polen_praesident_polennu_jens_moerch

  73-årige Lech Walesa har droppet sit otium for igen at kæmpe for Polens demokrati, som han gjorde det i 1970’erne og 1980’erne. I øjeblikket er han på turne overalt i Polen for at tale om demokrati. Turen afsluttes i Opole den 24. november. Lech Walesa vil dog ikke vælges til noget, det må være andres tur nu, siger den tidligere præsident og Nobel Fredspris vinder til polennu.dk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, mener at EU skal gøre en effektiv indsats for at redde demokratiet i Polen.


  Lech Walesa vil have EU til at skride hårdt ind overfor Polen, for at få genindført demokratiet i Polen. Det siger han i et interview med Süddeutsche Zeitung.

  Trues med udelukkelse

  – Jeg mener der skal gøres en effektiv indsats, også truslen om at udelukke Polen fra EU skal tages i brug, hvis ikke man følger de fælles regler, siger Lech Walesa.

  Lech Walesa går også direkte til angreb på Polens nuværende stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, og hans bror, der skal graves op i næste uge, efter at have været død siden 10. april 2010.

  Farlige brødre

  Walesa siger også, at det ikke var uden grund, at han stoppede de to brødre og fjernede dem fra deres job, da han var præsident.

  – Jeg anså dem som farlige og kom frem til den konklusion, at jeg var nød til at holde dem ude af vigtige politiske beslutninger. – De så kun tilbage, aldrig fremad, siger Walesa til det tyske dagblad.

  Grim valgsejr

  Valgsejren til Lov og Retfærdighedspartiet er kommet på grund af populisme, ondskab og løgne, og det vil fortsætte indtil de bliver stoppet, mener Lech Walesa.

  – Polen er i en blindgyde, og har brug for hjælp fra hele verden, siger Lech Walesa.

  Ny valg

  Lech Walesa, der er på demokratiturne i Polen frem til den 24. november, siger at han vil arbejde på at tvinge regeringen til et nyvalg til parlamentet før tid.

  Stop for demokrati

  Reaktionen fra Lech Walesa kommer efter, at Polens regering har afbrudt samarbejdet med EU om den demokratiske krise i Polen, ligesom landet er i konflikt med flere af de traditionelle venner, blandt andet USA og Tyskland.

  Kaczynski: Walesa er spion

  Regering og anklagemyndigheden har seneste beskyldt Lech Walesa for at have samarbejdet med kommunister mens han var skibsværftsarbejder med kodenavnet: Bolek. Beskyldninger som Walesa har afvist, og som han flere gange er blevet frikendt for ved domstolene.

  Flertal uden flertal

  Lov og Retfærdighedspartiet vandt regeringsmagten ved valget i oktober sidste år med 37,5 procent af stemmerne, men fik alligevel flertal i parlamentet på grund af stort stemmespild og den særlige polske valglov.