Lech Walesa kritiserer præsident Dudas opførsel

  Lech_walesa_maj_2015_polen_polennu

  Polens tidligere præsident, Nobel Fredspris-modtager og strejkeleder under de store strejker mod det kommunistiske regime i Polen i 1980’erne Lech Walesa kommer nu med skarp kritik af Polens nyvalgte præsident Andrzej Duda. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa, kritiserer nu i skarpe vendinger den nyindsatte præsident Andrzej Dudas opførsel, og hans fejring af vigtig Solidarnosc årsdag.


  Polens tidligere præsident Lech Walesa har taget bladet fra munden og flere gange denne uge udtalt kritik af Polens præsident Andrzej Duda, der er ved at runde sin første måned i præsidentembedet.

  Tilsviner egen rede

  – Det er tilsvining af egen rede, og det ville man aldrig have gjort i min generation, sagde Lech Walesa på Radio ZET om Andrzej Dudas opførsel i Berlin, hvor Duda under sit officielle besøg sagde, at Polen ikke længere er et retfærdigt land mod alle sine borgere.

  Nævnte ikke Walesa

  Lech Walesa kommenterede også fejringen 35-årsdagen for aftalerne i Gdansk mandag, hvor Duda undlod at nævne Lech Walesas rolle i begivenhederne.

  – Jeg behøver ikke at forsvare mig selv – det er misundelse, had, dumhed og populisme, sagde Walesa.

  Blev væk fra fejring

  Lech Walesa blev selv væk fra mandagens fejring, og forklarede i interviewet med Olejnik, at det var helt bevidst, for ikke at undgå “en krig”.

  – Jeg ville jo aldrig have tilladt en sådan fornærmelse og en sådan opførsel, og derfor gav jeg afkald på det, for allerede før parlamentsvalget at vise, hvem vi har at gøre med, hvad de betyder og hvordan de opfører sig, og så kunne jeg jo samme dag takke Frankrig for deres store indsats for Solidarnosc, sagde Walesa.

  Ønsker fælles polsk fejring

  – Jeg har allerede for længe siden foreslået, at staten skal overtage fejringen af dagen, ikke en fagforening, sagde Walesa til journalister i lufthavnen, da han kom hjem fra sin rejse tirsdag.

  Fejringen af årsdagen arrangeres i øjeblikket af fagforeningen NSZZ Solidarnosc.

  – De har jo ikke noget at gøre med det, det var en stor national sejr, og den bør fejres af staten, sagde Walesa.

  – Men eftersom de ikke tager det på sig, så er der nogle grupper, som bruger den i deres spil og ødelægger den, sagde Walesa.

  Burde give hånd til statsminister

  Lech Walesa kommenterede også i lufthavnen, at præsident Duda ikke gav hånd til Polens statsminister Ewa Kopacz under mindehøjtideligheden for Anden Verdenskrigs udbrud på Westerplatte.

  – En arbejder ville altid have hilst på en arbejder, først ville de måske have stukket et par flade, men de ville have hilst på hinanden.

  Et halvt års arbejdsro

  Walesa udtalte i interviewet med Monika Olejnik, at han nu vil give præsident Duda arbejdsro i et halvt år, hvor han ikke vil udtale sig om hans embedsførelse.

  – Så vil jeg se, om han ændrer sig og begynder at tænke på statens bedste, sagde Walesa.