Lech Walesa ønsker stærkere europæisk integration

  Lech_Walesa_pn_8

  – Vi bør tænke globalt, udvide de fælles strukturer strukturer, integrere med andre europæiske lande, siger Lech Walesa. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


  GDANSK: Polens tidligere præsident, Lech Walesa, ønsker en stærkere europæisk integration, hvor det sociale system og en del af skatterne bliver ens i alle lande. Det siger han i et eksklusivt interview med polennu.dk.


  Vejen ud af EUs aktuelle krise er ikke mindre, men mere integration, mener Polen tidligere præsident og leder af bevægelsen Solidaritet, Lech Walesa.

  – Vi og resultaterne af vores udvikling – herunder et teknologisk boom og et øget fokus på miljø – kan ikke længere rummes i én stat. Vi bør tænke globalt, udvide de fælles strukturer, integrere med andre europæiske lande, siger Lech Walesa i et eksklusivt interview med polennu.dk.

  Nationerne er på vagt

  Han erkender, at ikke alle europæere er parate til at gå længere i retning af et mere integreret Europa.

  – Problemet er, at hver nation er på vagt over for andre, bange for så store forandringer, som er nødvendige. Men vi har intet andet valg, hvis vi vil udvikle os.

  Fælles regler

  Lech Walesa taler for, at nogle skatter og sociale forhold samt en stor del af den øvrige lovgivning skal være fælles for alle landene i EU.

  Det vil forhindre, at virksomheder flytter fra et land til et andet blot for at spare i skat eller på andre omkostninger.

  – Det er meningsløst at flytte en produktion til et andet land, simpelthen fordi der er bare en billigere arbejdskraft. Det betaler sig ikke i det lange løb. Derfor er det vigtigt at harmonisere reglerne i hele Europa, siger Lech Walesa.

  Præsident for hele Europa

  Tankerne om et mere integreret Europa er ikke opstået på grund af EUs aktuelle krise, understreger den tidligere præsident. Han kom med lignende udtalelser kort efter det stod klart, at Solidaritet og det polske folk havde sejret over det gamle kommunistiske system.

  – Allerede den gang sagde jeg, at vi var på vej mod genforeningen af Tyskland og af hele Europa. At vi skulle skabe den fælles europæisk stat, der skulle ledes af en præsident. Og fordi det var min idé, tilføjede jeg med et grin, at det var mig, der måtte blive præsident for Europa, siger Lech Walesa – også denne gang med et grin.