Lech Walesa og Andrzej Duda til Bush-begravelse

  01_lech_walesa_usa_bush

  Polens tidligere præsident Lech Walesa ombord på præsidentflyet til Washington, hvor han sammen med præsident Andrzej Duda skal deltage i bisættelsen af den tidligere amerikanske præsident George H. W. Bush, der blev 94 år. Privatfoto.


  GDANSK: Polens præsident Andrzej Duda og tidligere præsident Lech Walesa følges ad til George H. W. Bush begravelse.


  I nat dansk tid landede det polske præsidentfly i St. Andrew basen i Washington. Ombord var den polske præsident Andrzej Duda og tidligere præsident – og Nobel Fredspris modtager – Lech Walesa. De deltager sammen i begravelsen af den tidligere amerikanske præsident George H. W. Bush. Det er ellers meget sjældent, at de to optræder sammen. Ved en gudstjeneste for nylig hvor Andrzej Duda talte udvandrede Lech Walesa i protest over Dudas sammenblanding af politik og religion.

  Inviteret af Bush

  Lech Walesa – som var en ven af Bush – blev af familien inviteret til begravelsen. Hans stab kontaktede derefter præsidentpaladsets, og spurgte om Lech Walesa kunne flyve med til Washington.
  – Præsident Walesas kontor, spurgte os, om præsidenten kunne flyve med mig til begravelsen – og det synes jeg er naturligligt – han var præsident i Polen, da præsident George HW Bush var USAs præsident, sagde præsident Andrzej Duda tirsdag.

  Forfatnings t-shirt

  Det er en kendt sag, at der er spændingen mellem de to præsidenter. Lech Walesa har ved flere lejligheder beskyldt Andrzej Duda for at bryde forfatningen og internationale aftaler. Andrzej Duda har omvendt beskyldt Lech Walesa for at være russisk spion.
  Lech Walesa var da også iført den berømte Forfatnings t-shirt på rejsen til USA. I polske medier spekuleres der nu i, om Lech Walesa også vil bære t-shirten til selve begravelsen. Det ved ingen, men sikkert er det, at den tidligere polske præsident nok skal gøre budskabet synligt på rejsen til USA.