Lech Walesa vil have 31. august som national helligdag

  Lech_Walesa_og_polennu

  Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


  GDANSK: Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprisvinder Lech Walesa, vil have den 31. august som national helligdag.


  I dag er det 33 år siden, at den daværende strejkeleder Lech Walesa, underskrev den historiske aftale for det nye Solidarnosc, med kommunisterne i Polen, om etableringen af de første frie fagforeninger i Østblokken.

  Fredspris

  Lech Walesa, der fik Nobels Fredspris i 1983 og var første formand for Solidarnosc, sagde til Polsk Radio fredag, at aftalen med kommunisterne for 33 år siden, gav nationen frihed uden at så meget som en dråbe blod blev spild.

  Polsk historie

  Lech Walesa mener, at den polske regering må gøre den 31. august til national helligdag til minde om August-aftalen, der blev underskrevet på Lenin skibsværftet, hvor 16.000 arbejdere strejkede. Strejken på skibsværftet var kun en ud af mange strejker langs Østersøkysten og andre steder i Polen, men det var herfra forhandlingerne blev ført med de kommunistiske myndigheder.

  Aftalen holdt til december året efter, da kommunisterne indførte krigsretstilstanden i Polen.

  70 år

  Lech Walesa fylder 70 år i september, og fejres i Warszawa af Nobel Fredsprismodtagere i anledning af 30 året for at prisen gik til Lech Walesa.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: Special-site om Solidarnosc på dansk

  LÆS MERE
  Polennu.com: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa