Lech_Walesa_og_polennu
GDANSK: Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprisvinder Lech Walesa, vil have den 31. august som national helligdag.
LÆS  Royalt og historisk foto fra svigersøn til svigerdatter


I dag er det 33 år siden, at den daværende strejkeleder Lech Walesa, underskrev den historiske aftale for det nye Solidarnosc, med kommunisterne i Polen, om etableringen af de første frie fagforeninger i Østblokken.

Fredspris

Lech Walesa, der fik Nobels Fredspris i 1983 og var første formand for Solidarnosc, sagde til Polsk Radio fredag, at aftalen med kommunisterne for 33 år siden, gav nationen frihed uden at så meget som en dråbe blod blev spild.

Polsk historie

Lech Walesa mener, at den polske regering må gøre den 31. august til national helligdag til minde om August-aftalen, der blev underskrevet på Lenin skibsværftet, hvor 16.000 arbejdere strejkede. Strejken på skibsværftet var kun en ud af mange strejker langs Østersøkysten og andre steder i Polen, men det var herfra forhandlingerne blev ført med de kommunistiske myndigheder.

Aftalen holdt til december året efter, da kommunisterne indførte krigsretstilstanden i Polen.

70 år

Lech Walesa fylder 70 år i september, og fejres i Warszawa af Nobel Fredsprismodtagere i anledning af 30 året for at prisen gik til Lech Walesa.

LÆS MERE
Solidarnosc.dk: Special-site om Solidarnosc på dansk

LÆS MERE
Polennu.com: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa

LÆS  I to grave er der ingen danske modstands-mænd
LÆS  LEDER: Warszawa, Poznan og Gdansk er bedre end London og Paris