Lech Walesa vil mægle mellem Putin og Europa

  Lech_Walesa_og_polennu
  Tirsdag, den 17. oktober 2008 bragte polennu.dk den første nyhed om Polen på dansk. I dag er det 15 år siden, men festlighederne er udsat på grund af valget i Polen. På billedet ses Zuzanna Armada, den første polske medarbejder hos polennu.dk, sammen med tidligere præsident Lech Walesa. Her præsenterede hun Nobel Fredsprismodtageren for polennu.dk. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.

  Lech Walesa mener, at det er nødvendigt, at få åbnet dialogen mellem Rusland og de europæiske lande for at få løst kriserne både i og udenfor Europa. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.


  GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa opfordrer til dialog mellem Ruslands præsident Putin og Europa og tilbyder sig i rollen som mægler


  Polens tidligere præsident Lech Walesa tilbyder sig nu i rollen som mægler mellem Ruslands præsident Putin og de europæiske statsledere for at få styrket dialogen mellem parterne, efter at forholdet mellem dem er blevet is-koldt på grund af krisen i Ukraine.

  Vil tale med Putin

  Walesa siger til den russiske avis Nesamisiva Gazeta, at han planlægger at bede Putin om et møde og en samtale, der kan give plads til hinandens argumenter, og forhåbentlig kan åbne op for et nyt syn på problemerne.

  – Jeg ved ikke, om han vil tale med mig, men jeg vil prøve, siger Walesa.

  Rusland nødvendig for os

  Et kompromis er først muligt, når Rusland bliver klar til dialog, og når Europa bliver klar til at respektere Ruslands interesser, mener Walesa.

  – Rusland er nødvendig for os. Uden Rusland kan vi ikke tage et eneste skridt hverken i Europa eller i verden, siger Walesa til den russiske avis.

  Burde ringe hver dag

  – Europas statsledere burde på skift ringe til Putin hver morgen og høre hvordan det står til, siger Lech Walesa i en kommentar til polennu.dk.

  Et andet forslag fra Walesa for at styrke dialogen er at nedsætte et ekspertpanel af 20 eksperter på tværs af Rusland og de europæiske lande, som kunne bistå forholdet mellem landene.

  Kan blive et attraktivt land

  Ifølge Walesa kan og bør Rusland blive et attraktivt land for befolkningerne i dets nabolande, hvis landet begynder at pleje sine interesser på andre måder end ved hjælp af kampvogne.

  – Ruslands største problem er, at de er 50 år bagud i forhold til demokrati, siger Walesa til polennu.dk.