LEDER: Danmarks udenrigsminister har ikke forstået alvoren i Polen

anders_samuelsen_jens_moerch_polen_polennu
Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen mener, at konstruktiv dialog er vejen frem i konflikten mellem Polen og EU. Redaktør er uenig med ministeren. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

 

KØBENHAVN: Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.


I Politiken kunne man 11. december læse, at Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen mener at krisen mellem EU og Polen skal løses gennem diplomati og konstruktiv debat.

LÆS ARTIKEL
Politiken: Samuelsen vil hjælpe Polen tilbage på sporet med kritisk dialog

Uden at henvise til partiformandens hjemlige problemer i øvrigt, så er det tydeligt, at udenrigsministeren ikke helt har forstået hvor alvorlig situationen i Polen er.
Samuelsen mener at Polen er et demokratisk land, da polakkerne er med i EU. Hans mere oplyste kolleger i Europa, har netop sagt, at Polen ikke længere er et demokratisk land. Eller som Tysklands Angela Merkel har udtrykt det: Det er alene tanken om frie demokratiske nationer der binder os sammen i EU. Hvis Polen søgte optagelse i EU i dag, ville de ikke have en chance for at blive medlem.

Det virker som om, at ministeren slet ikke har fulgt med i hvad der er sket i Polen de seneste to år, selv om Danmark har en særdeles kompetent ambassadestab i Warszawa til at hjælpe ham igennem det komplekse Polen. Men her er lidt yderligere assistance:

Polens forfatning er sat ud af kraft, der er gennemført massive udrensning blandt offentlige ansatte, regeringen har sat sig på public service-medierne og på de statsejede virksomheder. NGO’erne i landet er blevet samlet i et statskontrolleret organ der fordeler penge til de frie organisationer, og de seneste vedtagelser om domstolene betyder at regeringen nu har kontrollen over lokale, regionale, nationale, og højesteret dommere. Og regeringen har også fået tildelt rollen som anklagemyndighed, og kan genoptage 20 år gamle afgørelser i jagten på regeringens modstandere. En fri tv-station er netop blevet tildelt en rekord stor bøde, for at dække besættelsen af det polske parlament ved seneste årsskifte. Det beviser med al tydelighed, at den polske ledelse ingen hæmninger har i kampen mod frie medier. Mange af de frie medier i Polen har udenlandske ejere, og dem søger regeringen at få fjernet, da kun de frie medier er kritiske overfor den polske ledelse.
Kontroversielle og udemokratiske love er hastet igennem på underlige tidspunkter, som det også sker i disse dage.

Polen styres af en mand – en meget kontroversiel en af slagsen – og han er ikke regeringsleder eller præsident, men det er ham der styrer dem alle. Da han fandt ud af, at der skulle en ny statsminister til foregik hele processen i regeringspartiets hovedkvarter, og ikke hos præsidenten eller i parlamentet som forfatningen foreskriver. Det var samme mand, der samme med hans afdøde præsidentbror blokerede for EU’s Lissabon-traktat. Hvis Anders Samuelsen tror, at problemerne i Polen kan løses gennem dialog, så er han – undskyld udtrykket – mere end blot almindelig naiv.
Polens stærke mand hader EU – det gør polakkerne ikke, så hans plan er at sabotere alt der har med EU at gøre. På den måde kan han måske få polakkerne til at hade EU. Polens ledelse gør alt hvad den kan, for at miskreditere EU.

Man kan bedste sammenligne den polske regering adfærd overfor EU med et destruktivt fodboldhold. Når en af dem kommer i nærheden af fodbolden, tager de den straks med hænderne. Når dommeren så kommer med rødt kort og formaninger, så hævder polakkerne uforstående at dommeren ikke kender reglerne.

Ny plan

EU bør spørge Polen om de fortsat vil være medlem, og så genbekræfte de demokratiske betingelser. Og før det er afgjort, bør EU tilbageholde alle udbetalinger – ikke mindst landbrugsstøtten – indtil polakkerne har fundet ud af om de vil være med i EU, og om de har tænkt sig at følge EU-domstolens afgørelse i fremtiden, hvilket man afviser i dag. Det er naturligvis polakkernes suveræne afgørelse om de vil være med i den europæiske klub, men at sende skatteborger penge til Polen i øjeblikket er som at sende penge til enhver anden diktaturstat i verden.
Polen er ikke længere et demokrati, og kan i dag bedst sammenlignes med diktaturet i Hviderusland, et land som den nye ledelse naturligvis også har øget samarbejdet med.

Parti og nation?

Det virker lidt som om, at Anders Samuelsen blander sit partis EU-skepsis sammen med den officielle danske holdning til de demokratiske problemer i Polen. Det er både forkasteligt og farligt, og det underminerer tilliden til EU som en sammenslutning af demokratier i Europa.

Polens stærke mand ønsker ikke dialog og konstruktiv debat, men søger blot konfrontationen med EU hvor det er muligt. Lad os håbe det går op for vores udenrigsminister før det er for sent.