Liget af afdød polsk præsident skal obduceres

  kaczynski_kisten_smolensk

  Kisten med liget af Polens tidligere præsident Lech Kaczynski ankommer til Warszawa nogle dage efter ulykken i Smolensk den 10. april 2010. Arkivfoto.


  WARSZAWA: I jagten på skyldige efter Smolensk ulykken, skal de omkomne nu graves op og undersøges nærmere for at finde en ny årsag til flystyrtet.


  Rigsadvokaten har på et møde tirsdag med familierne til de efterladte fra Smolensk ulykken den 10. april 2010 meddelt, at de ofre der ikke er blevet brændt, vil blive gravet op til ny obduktion og nærmere undersøgelser.

  Omfattende obduktion

  – En omfattende obduktion med hjælp fra højteknologiske computersystemer indenfor toksikologi og DNA er nødvendig for at fastslå skaderne på ofrene, samt at rekonstruere de sidste sekunder af katastrofen og årsagen, oplyste den offentlige anklager tirsdag, skriver Polsk Radio.

  Kaczynski med

  Polens magtfulde mand, formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski, der var tvillingbror til den afdøde præsident, var også med til mødet som en af de efterladte. Han har iværksat nye undersøgelser og fremsat anklager mod embedsmænd og sikkerhedsfolk for pligtforsømmelse i forbindelse med ulykken.

  96 dræbte

  Det var den ulykke, der kostede præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet i tæt tåge, hvor flyet kolliderede med en trætop og styrtede til jorden i Smolensk i Rusland. Præsidenten og hans delegationen skulle deltage i 70 års mindedag for ofrene for Katyn under Anden Verdenskrig.

  Ingen sprængstoffer

  En domstol i Warszawa afsagde ligeledes tirsdag en kendelse, der fastslog at det ikke var sprængstoffer der fik præsidentflyet til jorden i Smolensk, som flere fremtrædende polakker har hævdet. Undersøgelser fastslår at der ikke var spor af sprængstoffer.

  Dømt for pligtforsømmelse

  En tidligere chef for den hemmelige sikkerhedstjeneste BOR blev ved samme lejlighed dømt for pligtforsømmelser på grund af ulykken, men blev frikendt for anklagerne om at have ladet sprængstoffer.

  Vrag i Rusland

  Vraget af præsidentflyet der styrtede ned for seks år siden er fortsat i Rusland, selv om Polen gentagne gange har krævet det udleveret for at kunne afslutte de endelige polske rapporter om ulykken.