Liget af tidligere præsident graves op om to uger

  lech_kaczynski_doede_i_dag_for_et_aar_siden_i_smolensk

  Polens tidligere præsident Lech Kaczynski omkom i en flyulykke under indflyvningen i tæt tåge til Smolensk militære lufthavn den 10. april 2010. Han var på vej til markeringen af 70 året for Katyn-henrettelserne i Rusland, der kostede cirka 22.500 højtstående polakker livet. Nu skal hans lig graves op den 14. november seks år efter ulykken, for at finde spor efter et attentat. Arkivfoto.


  WARSZAWA: 83 af de omkomne fra Smolensk ulykken graves op igen. Tidligere præsident Lech Kaczynski og hans hustru bliver de første om to uger.


  Den 14. november opgraves resterne af Polens præsident Lech Kaczynski og hans hustru Maria fra Wawel katedralen i Krakow. Herefter transporteres de til Retsmedicinsk Institut i Jagiellonian University til ny obduktion. Det oplyser den polske radiokanal RMF FM.

  83 lig undersøges

  Inden årets udgang skal samtlige 83 lig graves op igen. Der omkom 96 polakker ved ulykken den 10. april 2010, men 13 af dem er sikret gravfreden, da de allerede er brændt.

  Protester fra efterladte

  Det er anklagemyndigheden der har iværksat de nye undersøgelser på ordre fra regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski. Beslutningen har fået 200 af de efterladte til at appellere til Polens stærke mand om gravfred.

  – Nu har tabet taget os seks år at bearbejde, så hvorfor skal vi nu ribbe op i det hele en gang til, vi får ikke vore kære tilbage af den grund, hedder det i en af henvendelserne til Jaroslaw Kaczynski. Men lige lidt hjælper det. Samtlige 83 lig skal graves op og de første allerede i november.

  Afsluttes i år

  Opgravningerne begynder med den afdøde præsident og hans hustru i Krakow, hvorefter der også foretages obduktioner i Lublin og Warszawa. Obduktionerne skal være afsluttet inden årets udgang.

  Ny konklusion?

  De nye obduktioner skal efter regeringspartiets opfattelse påvise at konklusionerne fra de officielle rapporter om flyulykken er forkerte, og give ny dokumentation for, at det var en planlagt eksplosion der forårsagede tragedien i Smolensk.

  Krav om sidste samtale

  Flere polske medier og en anden tidligere præsident Lech Walesa, har krævet, at optagelserne fra den sidste telefonsamtale mellem Lech og Jaroslaw Kaczynski den 10. april bliver offentliggjort. Lech Walesa, der har modtaget Nobels Fredspris, siger, at hele sandheden om Smolensk ulykken kommer frem i den samtale. Han er overbevist om, at Jaroslaw Kaczynski gav sin bror besked om at flyet skulle lande, selv om alle flysagkyndige – herunder det russiske kontroltårn i Smolensk – opfordrede piloterne til at finde en anden lufthavn, da tæt tåge havde lukket den dårligt teknisk udrustede Smolensk.

  Eksplosioner er nemme

  Det har vakt stor undren i Polen, at man seks år efter ulykken – der er veldokumenteret af nationale og internationale eksperter – vil opgrave samtlige omkomne for at finde rester efter en bombe eller anden genstand, der kan have forårsaget en eksplosion. Internationale havarieksperter siger til polennu.dk, at eksplosionerne er det nemmeste at konstaterer. Derfor er det højst tvivlsomt om de nye obduktioner vil kunne føre til nye resultater.

  Attentat

  Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski der er tvillingbror til den afdøde præsident, tror ikke på de officielle forklaringer, og mener der var tale om en sammensværgelse mellem daværende statsminister Donald Tusk og Ruslands daværende regeringsleder Vladimir Putin.