Lille regeringsrokade med forsinkelse

  beata_szydlo_polens_statsminister_jens_moerch_polennu

  Det blev lidt af en fuser, da Polens regeringschef præsenterede den eneste ændring i regeringen, selv om en større rokade var ventet og varslet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Et pressemøde om en varslet regerings rokade i Polen blev udsat flere gange, og den store rokade udeblev helt.


  Den varslede regerings rokade skulle efter planen præsenteres onsdag klokken 15 på et pressemøde hos den polske statsminister Beata Szydlo. Men mødet blev forsinket og kom først i gang efter klokken 17.

  En ændring

  Eneste ændring i ministerholdet der blev præsenteret var, at finansminister Pawel Szalamacha, der selv havde ønsket at fratræde, nu ville fratræde.

  God finansminister

  – Szalamacha har lavet et godt stykke arbejde i forbindelse med finansloven for 2017, sagde Polens statsminister om sin fyrede kollega.

  Ingen ny

  Der bliver ikke taget en ny minister i ed som erstatning for finansminister, men den indflydelsesrige vicestatsminister og udviklingsminister Mateusz Morawiecki vil fremover også være finansminister.

  Bankmand og vicestatsminister

  Pressemødet handlede derfor mest om Mateusz Morawiecki’s baggrund som bankmand. En polsk finansminister har ikke samme store ansvarsområde som en dansk finansminister har.

  Store ændringer ventet

  Politiske kommentatorer i Polen havde ventet en større regeringsrokade, da den polske statsminister fredag varslede ændringer. Der har blandt andet været spekulationer om hvorvidt den kontroversielle polske forsvarsminister kunne fortsætte. Men også andre ministre har været under behandling i polsk presse.

  Intern uenighed?

  At pressemødet var forsinket, og at ændringerne i regeringen var minimale, skønnes af flere polske iagttagere, at hænge sammen med intern uenighed i regeringspartiet Lov og Retfærdigheds partitop.

  Valgt sidste år

  Partiet fik flertal i parlamentet ved valget i oktober sidste år med 37,5 procent af de polske stemmer.