MÅLING: Opbakningen til regeringspartiet er faldet

  beata_szydlo_paa_vej_ud

  Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed, har mistet opbakning fra tre procent af polakkerne i en ny måling. Men PiS er stadig Polens største parti med opbakning fra næsten hver tredje polak. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: I en ny måling får regeringspartiet Lov og Retfærdighed kun opbakning fra 29 procent af polakkerne.


  I en ny undersøgelse af IBRiS, som er bestilt af det troværdige dagblad Rzeczpospolita, taber regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) tilslutning fra tre procent af polakkerne.

  To store oppositionspartier

  Målinger giver opbakning på 29 procent til PiS, 19 procent til Moderne Polen og 17 procent til Borgernes Platform (PO), som ellers har været i modvind på grund af intern strid og skandaler. PO er trods balladen kun gået en procent tilbage, mens Moderne Polen er uændret i forhold til seneste måling.

  Flertal med 37 procent

  Regeringspartiet opnåede flertal i parlamentet efter valget i oktober, med opbakning fra 37,5 procent af de polske vælgere. En særlig valglov og et stort stemmespild, gjorde det muligt. Resultatet betyder, at partiet hvis der var valg i dag, ikke selv kunne danne regering.

  Klarer spærregrænse

  Analysen viser også, at Kukiz 15 vil få uændret opbakning fra 11 procent af polakkerne, mens Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) og Bondepartiet (PSL) lige kommer over spærregrænsen på 5 procent. Ingen andre partier klarer spærregrænsen, og 8 procent af polakkerne ved ikke hvem de vil stemme på. Det er 3 procent mere end ved seneste måling.

  Mange målinger

  Ifølge en analyse i Newsweek Polska efter valget i oktober, var IBRiS blandt de analyseinstitutter, der kom tættest på valgresultater. IBRiS anses som et af de mest seriøse og uafhængige institutter af sin art. Andre meningsmålinger i Polen, viser at regeringspartiet har opbakning fra over 40 procent af polakkerne.

  Undersøgelsen er gennemført den 26. og 27. august.