MÅLING: Stor tilbagegang for Polens regering

  kaczynski_beata_szydlo_polen_december_2016

  Polens statsminister Beata Szydlo og landets stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski har måtte indkassere en voldsom vælgerlussing i den seneste måling der offentliggøres mandag. Den første måling siden Polens destruktive adfærd ved det seneste EU-topmøde. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) går markant tilbage efter balladen om Donald Tusk i EU, viser ny måling der offentliggøres mandag.


  Hvis der var valg i Polen i dag, vil kun 29 procent af polakkerne stemme på regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det er en tilbagegang på hele seks procent i forhold til seneste IBRIS måling.

  Første efter EU ballade

  Det er dagbladet Rzeczpospolita der bringer meningsmålingen mandag, som er den første efter at den polske regering og Jaroslaw Kaczynski med sin opførsel ved seneste EU-topmøde skabte unødig ballade.

  Stor fremgang til PO

  Det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) som er det parti EU præsident Donald Tusk kom fra før han blev europæisk præsident, har fået en overraskende stor fremgang på 10 procent. De har nu opbakning fra hele 27 procent af polakkerne. Kun to procent mindre end regeringspartiet, der trods en tilslutning på bare 37,5 procent har flertallet i parlamentet.

  Måling

  PiS: 29 (-6 procent)
  PO: 27 (+10 procent)
  Nowoczesna: 9 (uændret)
  Kukiz ’15: 8 (-2 procent)
  PSL: 6 (uændret)
  SLD: 5 (uændret)
  Razem: 5 (+2 procent)

  63 procent

  Ifølge målingen, der er gennemført den 16. og 17. marts, vil 63 procent af polakker stemme hvis der var valg i dag.