Macron: Polen og Ungarns ledere lyver om EU

  marcron_polen

  Frankring præsident har under et todages besøg i Tjekkiet og Slovakiet, beskyldt lederne i Polen og Ungarn for at lyve om EU. Arkivfoto.


  BRATISLAVA: Polen og Ungarns ledere lyver overfor deres befolkninger. EU er et samarbejde, og ikke et tag selv-bord, siger den franske præsident Macron.


  Den franske præsident Emmanuel Macron kom med en skarp kritik af Ungarn og Polen, og beskylder landenes ledere for at lyve overfor deres befolkninger, når de taler om EU. Ordene faldt i et interview, der fredag blev offentliggjort i tjekkiske, ungarske, polske og slovakiske medier.

  Bruxelles og Moskva

  – I Ungarn og Polen bruger de EU i et helt uacceptabelt spil. Når jeg lytter til deres ledere, som sammenligner Bruxelles med Moskva i de gamle kommunisttider, så er det vildt og uacceptabelt, sagde Macron på et efterfølgende offentligt møde under et besøg i den slovakiske hovedstad Bratislava.

  – Europa er ikke en ensretning, men et gensidigt engagement – de lyver for deres befolkninger, sagde den franske præsident Macron på engelsk med adresse til Budapest og Warszawa.

  – Når jeg ser store billboards, hvor der står: Nej Bruxelles eller Stop Bruxelles, tænker jeg, hvad har de gang i, sagde Macron. Ungarns Viktor Orbans og hans nationalistiske Fidesz-partis politiske succes er forankret i den velstand, som EU’s strukturfonde har givet til Ungarn, efter at det tidligere kommunistiske land tilsluttede sig EU i 2004, sagde Macron.

  Brexit-ledere stak af

  Den franske præsident sagde også, at disse vanvittige ideer kender han godt fra de folk der sikrede tilslutningen til Brexit, hvor efter de forsvandt lige efter afstemningen.

  Med klar adresse til de østlige medlemmer af EU, advarede han om at man ikke skal bryde med samarbejdets principper. Han henviste også til de mange verserende sager som Polen og Ungarn har med EU. Den skrappeste paragraf – artikel 7 – som et medlemslands kan udsættes for, er indledt mod de to lande. Først Polen – siden Ungarn.

  – Europa ikke er et supermarked man bare kan tage ting fra, og at de østlige lande ikke bare frit kan vælge og vrage i det europæiske samarbejde, sagde Macron.

  Polen på kollisionskurs

  Med hensyn til Polens kontroversielle retlige reformer sagde Macron, at han håbede, at den polske regering vil tage de nødvendige skridt for at stoppe bekymringerne hos EU-Kommissionen. Polens nationalistiske regering har sat landet på kollisionskurs overfor EU ved at indføre en række kontroversielle retsreformer, som partnerne i Europa har advaret om.

  – De reformer udgør en trussel mod domstolens uafhængighed, retsstatsprincippet og i sidste ende demokratiet, sagde Macron.

  Fordømmer journalist drab

  Den franske præsident var på et todages besøg i Slovakiet og Tjekkiet. I Bratislava benyttede han også lejligheden til at fordømme mordet på den 27-årige slovakiske journalist Jan Kuciak og hans kæreste, der blev skudt ned af lejemordere i deres hjem i Bratislava i februar. Macron understregede:

  – Trusler, angreb eller drab på journalister, underminerer hele grundlaget for vores demokratier.