Mærkedage og helligdage i Polen

MAERKEDAGE-3-maj-er-Polens-vigtigste-dag

1. januar Nytårsdag – Fridag i Polen

21. januar Bedstemors dag

8. marts Kvindernes Internationale Kampdag

Marts/april Påskedag – Fridag i Polen (variabel dato) 2. påskedag – Fridag i Polen (variabel dato)

1. maj Arbejdernes internationale Kampdag – Fridag i Polen 3. maj Grundlovsdag – Fridag i Polen

Torsdag i maj/juni Kristi Himmelfartsdag – Fridag i Polen (variabel dato)

26. maj Mors dag

1. juni Børnenes Dag

15. august Jomfru Marias Himmelfart – Fridag i Polen

1. november Alle Helgens Dag – Fridag i Polen

11. november Polens Uafhængighedsdag 25. december 1. juledag – Fridag i Polen

26. december 2. juledag – Fridag i Polen

De vigtige polske helligdage

Den sidste torsdag før fasten er der kø uden for Polens konditorier, og gaderne fyldes med duften af frisklavet doughnuts. Dagen bliver kaldt for “fede torsdag”, og er en dag med ukontrolleret fråseri, en rigtig gourmandfest.

Polakkerne ønsker at slappe af. Polen er det europæiske land med det næsthøjeste antal helligdage om året. Vi har 11 af dem, mens Portugal, Malta og Slovakiet hver har 12, mens Ungarn nøjes med 6. Årets vigtigste højtid, og den polakkerne sætter størst pris på, er julen, hvor hele familien sætter sig til bords. Før aftensmaden skal hele selskabet – ifølge traditionen – sammen knække de tynde kiks, kaldet ”oplatki”. Måltidet består traditionelt af 12 forskellige retter.

Til påske samles familien omkring det traditionelle morgenbord, hvor man deler æg, der er blevet velsignet i kirken dagen før. Den næste dag, “Våde mandag”, sprøjter polakkerne hinanden vand på hinanden, som et tegn på held og lykke, og i nogle regioner, slår de hinanden med enebærgrene.

Andre kirkelige helligdage fejres i mere beskeden stil. På helligtrekongersaften skriver katolikker bogstaverne K + M + B på deres hoveddør med viet kridt, i pinsen tager de kalmusplanter med til kirken, og på Corpus Christi går de i optog til fire altre. Til Marias optagelse i himlen står tusindvis af pilgrimme langs murene i helligdommen på Jasna Gora i Czestochowa for at deltage i den højtidelige messe.

Officielle fridage er for de fleste polakker en mulighed for at slappe af. På de tre første dage i maj er gaderne i de største byer øde, mens alle strømmer til de populære feriesteder. De tre dage: Arbejdernes internationale kampdag, National flagdag og grundlovsdag giver alle ret til at tage en pause fra arbejdet.

På nogle af de dage, polakkerne fejrer, er de nødt til også at gå på arbejde: Kvindernes dag, børnedagen, bedstemors dag, bedstefars dag, minearbejdernes dag, Valentinsdag, St. Andrew’s dag … Det betyder ikke noget, om en festlig tradition kommer fra øst eller vest. Det afgørende er, at folk hygger sig, fejrer dagen på en særlig måde eller tænker på dem, de holder af.