Mange polakker holder fri i dag

  Jens_Mørch_Gdansk_polen_polakker_2014

  Polakkerne holder fri i i dag. I Polen er Hellig Tre Konger en helligdag igen, efter at have været forbudt under kommunismen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: I dag er det Hellig Tre Konger, og mange polakker holder fri i dag. Helligdagen blev forbudt under kommunismen i Polen.


  Det er helligdag i Polen i dag, Hellig Tre Konger. Dagen blev atter en helligdag fra 2011, da den polske regering besluttede at genindføre den. Det var nødvendigt, da det kommunistiske Polen i 1960 forbød helligdagen.

  Julen er slut

  Dagen markerer de tre kongers besøg i Betlehem hos den nyfødte Jesus. Kasper, Melchior og Balthasar kom fra Østerland med kostbare gaver: myrra, guld og røgelse. Hellig 3 Konger er altid den 6. januar.

  Præste gerninger

  Fra den 27. december og frem til den 6. januar, går de katolske præster på husbesøg hos menighedsmedlemmerne. Under besøger fremsiger man sammen en bøn og snakker om familien, og børnene skal som regel fortælle om deres religionsundervisning. Besøget giver en mulighed for at lære bedre hinanden at kende, for der ellers er ikke en tradition for at mødes med præsterne uden for kirketiden. Præsten velsigner familien og boligen med vievandet.