Mange polakkerne holder miniferie i denne uge

  nowy_swiat_warsaw_polennu_jens_moerch

  Polakkerne holder fri i disse dag. Men i turistområderne og på restauranterne er der travlt på grund af de mange polske mærkedage. Her er det Warszawa dyreste forretningsgade med forbindelse til Kongeslottet, Præsidentpaladset og den Gamle bydel. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polakkerne holder fri i disse dage, da såvel 1. som 3. maj er helligdage i Polen. Mange polakker holder fri hele ugen.


  Hvis man opholder sig Polen i disse dage, er gaderne mere tomme end normalt. Flere og flere polakker har siden fredag holdt ferie og mange tager den kommende weekend med.

  Helligdage på stribe

  Første maj er helligdag i Polen, tirsdag er polsk Flagdag og onsdag er det Polens vigtigste nationale dag: Grundlovsdag, som også er en helligdag. De mange helligdag har fået mange polakker til at holde miniferie.

  Grundlovsdag

  Polakkerne kan ved at tage et par få fridage ved siden af de obligatoriske fridage få op til en uges ferie.
  De obligatoriske fridage holdes 1. maj, der er fastholdt som fridag fra kommunismen i Polen samt 3. maj, hvor man fejrer indførelsen af Polens første grundlov i 1791, der var den første grundlov, der blev indført i Europa.

  Igen fra 1990

  3. maj blev indført som fridag første gang i 1919. Efter at have været afskaffet under Anden Verdenskrig og under kommunismen blev grundlovsdagen indført som fridag igen i 1990.

  Kun få til 1. maj

  I Warszawa var der også 1. majdemonstrationer som vi kender dem fra Danmark, om end med færre deltagere. Budskaberne lød: Ja, tak til arbejde – men nej til udnyttelse! Der sker 90.000 arbejdsulykker i Polen om året med 239 dødsfald. Demonstranterne var fra den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) som kræver et stop for såkaldte junk-ansættelseskontrakter, der ikke forpligter arbejdsgiveren til at tilbyde rimelige arbejdsforhold med social sikkerhed og forsikringer i tilfælde af arbejdsulykker.

  Højere mindsteløn

  Arbejdsminister Elzbieta Rafalska sagde, at regeringspartiet har øget den månedlige mindsteløn til 2.000 zloty, hvilket svarer til en timeløn på 13 zloty.