Markant flertal af polakkerne vil blive i EU

    polakker_warszawa_polen_jens_moerch

    Polakkerne har ikke vendt EU ryggen, som landets Kaczynski-ledelse har. En ny undersøgelse viser, at næste otte ud af ti polakker vil fastholde medlemskabet af EU. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    WARSZAWA: Trods den polske ledelses katastrofekurs i forholdet til partnerne i EU, så vil kun lidt over hver tiende polak ud af fællesskabet.


    En ny undersøgelse bestilt af dagbladet Rzeczpospolita viser, at 78 procent af polakkerne er tilhængere af EU og ønsker at Polen forbliver medlem. Undersøgelsen, der er gennemført af IBRiS viser også modsat, at 12 procent mener at Polen skal ud af EU.

    27-1 til Donald Tusk og EU

    Undersøgelsen er gennemført den 9. marts på EU topmødets første dag, hvor det stod klart af Kaczynskis polske ledelse under ingen omstændigheder ville støtte Donald Tusk som EU-præsident. Afstemningen endte 27-1 til Donald Tusk fordel og udløste hadefulde ytringer fra den polske ledelses side. Samtidig beskyldte Polen nabolandet Tyskland for at have presset og truet de øvrige EU lande, og ikke mindst Polens eller Kaczynskis traditionelle venner i EU spørgsmål, til at støtte Tusk.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Polen i ny destruktiv rolle ved EU topmøde

    Stedfortræderne sendt i byen

    Men det blev til et nyt stort selvmål for den polske ledelse, der nu får meget svært ved at opnå indrømmelser fra EU efter flere pinlige og kontroversielle sager og manglende solidaritet med sine europæiske partnere.

    Den polske ledelse har talt meget dårligt og nedsættende om EU, og reaktionerne i Polen er da heller ikke udeblevet. Regeringsrepræsentanter der endnu ikke har været ude med fordømmelser af EU (talspersoner, viceministre etc.) er nu sendt i byen for at gyde olie på vandene mellem Bruxelles og Warszawa. En mission der foreløbig ikke har gjort indtryk hos EU partnerne eller hos polakkerne for den sags skyld. Et brud med EU kan været fatalt for Kaczynski og den nuværende polske regering.

    Ros til Tusk igen

    Onsdag var Donald Tusk i Europa-Parlamentet, hvor han høstede stort bifald fra Europas folkevalgte forsamling. Ikke alene for sit genvalg med stemmerne 27-1, men også for sin klare opbakning og solidaritet med Tyskland og Holland, efter den tyrkiske diktator Erdogans beskyldninger om nazisme og fascisme i de to lande.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Polens præsident lykønsker Donald Tusk

    Hemmelig EU taktik

    Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski sagde onsdag, at en konflikt med den polske regering, er en nem måde at forlade EU på. Polens udenrigsminister sagde også, at han ikke vil afsløre den polske taktik overfor EU i den kommende tid.

    Samarbejde om hvad?

    Formentlig fordi det kan være svært at få øje på en vej til samarbejde i fremtiden mellem EU og Polen, og det kan få fatale milliard-konsekvenser for genopbygningen af Polen i de fattige områder. Det er kun i begrænset omfang at yderområderne i Polen har nyt godt af de mange EU-milliarder som polakkerne har fået gennem de snart 13 år som medlem af EU. Det er i de samme områder, som PiS ellers nyder mest opbakning i.

    Forhandlingerne om de økonomiske konsekvenser efter briternes udtræden af EU, samt forhandlingerne om EU-budgetterne i tiden efter 2020, bliver uden tvivl nogle processer der vil komme til at koste polakkerne mange milliarder af euro.

    Økonomisk problem

    De økonomiske konsekvenser for den politiske ballade som polakkerne selv har skabt bliver stor. Og da Polen samtidig overtræder aftalerne om reelt demokrati som forudsætning for medlemskabet af EU, er der næppe nogle europæiske partnere der har lyst til at komme polakkerne til undsætning denne gang.

    EU penge som finanslov

    Polens finanslov har de senere år i stor udstrækning været baseret på massive EU-tilskud, og med de dyre reformer til blandt andet børnefamilier som Kaczynski-regeringen har indført, samt et dyrt valgløfte om en markant forlængelse af pensionsalderen, så styrer Polen nu stille og sikkert mod et økonomisk sammenbrud, hvis ikke EU eller andre kommer landet til undsætning, vurdere polennu.dk.