Massegrave opdaget ved jernbane i Polen

  Jernbanestationen Stradom, i den sydlige del af den hellige by Czestochowa, hvor de tre massegrave er opdaget. Arkivfoto.


  CZESTOCHOWA: Tre massegrave fundet i den sydlige del af Polen. Gravene skønnes, at rumme flere tusinde ofrer for russiske og tyske overgreb under Anden Verdenskrig.


  I den sydlige del af den hellige polske by Czestochowa, har man opdaget tre massegrave. Foreløbig er otte lig gravet op, men det ventes at de tre massegrave rummer resterne af 2.000 mennesker.

  Institut for National Erindring

  Det er efterforskere fra Institut for National Erindring, der har opdaget de tre massegrave ved jernbanestationen Stradom, i den sydlige del af den hellige by Czestochowa.

  Anden Verdenskrig

  Ligene i de tre massegrave forventes at være russiske og tyske krigsfanger, fra Anden Verdenskrig. De fleste danskere forbinder alene tyskerne med den gru der fandt sted under Anden Verdenskrig, men også russerne stod bag flere krigsforbrydelser, især i Polen. F.eks. udslettede russerne systematisk polske soldater, efter personlig ordre fra Sovjetunionens diktator Josef Stalin. (Se BBC klip om russernes adfærd i Polen under Anden Verdenskrig længere nede på siden)

  Død i togvogne

  Det skønnes også, at ligene i en af gravene stammer fra jøder der omkom på vej til udryddelseslejre, og af fanger fra Warszawa opstandene. Det forklarer også, hvorfor gravene er fundet langs jernbanen, oplyser efterforskerne.

  Til foråret vil opgravningsarbejdet blive genoptaget, og mange polske familier skønnes dermed at kunne få vished for deres familiemedlemmers skæbne – en mulighed polakkerne ikke havde under kommunismen, frem til 1989.

  Czestochowa

  Czestochowa ligger ved floden Wanta i det sydlige Polen og er en del af regionen Slaksie i folkemunde betegnes byen som Polens ’åndelige’ hovedstad.

  Hvert år valfarter millioner af katolikker fra hele verden til byens kloster Jasna Gora, som betyder ’det lysende bjerg’.

  Sorte Madonna

  Klosteret rummer den nationale helligdom ’Den Sorte Madonna’ (også kaldet ’Den Sorte Maria’), som er et ikon, der forstiller Jomfru Maria bærende Jesus-barnet på armen.

  Det menes, at ikonet er malet af den Lukas, som også skulle have skrevet Lukas-evangeliet.

  Fra Jerusalem 1384

  Ikonet kom til Jasna Gora-klosteret fra Jerusalem i 1384. Katolikker mener, at ikonet kan helbrede syge, og det siges, at billedet i 1655 reddede klosteret fra at blive indtaget af svenskerne, som det øvrige Polen havde overgivet sig til.