MEP: Polens ledelse må tage afstand fra galger

  pis_protest_med_galger

  De seks galger i Katowice, som Europas socialdemokrater kræver at den polske regering og præsident tager offentlig afstand fra. Privatfoto.


  BRUXELLES: Polens præsident og regering må tage afstand fra galgebilleder, lyder det fra den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.


  Seks galger med billeder af polske medlemmer af Europa-Parlamentet der hænger i dem, har vakt vrede og harme i Polen og uden for landets grænser.

  Mod PiS

  De seks polske medlemmer af parlamentet stemte i november for en kritik af de demokratiske tilstande i Polen, i lighed med et stort flertal i Europa-Parlamentet. Det fik en højre-radikal gruppe i Katowice til at lave de seks galger med henvisning til at de er landsforrædere og derfor burde hænges. Forinde havde præsident Andrzej Duda offentligt kaldt de seks medlemmer for landsforrædere.

  Politiet i Katowice fik stoppet de cirka 70 polakker der var med, og fik fjernet galgerne. Siden har polske medier kimet anklagemyndigheden ned, for her kniber det lidt med at rejse anklager mod gerningsmændene. De seks polske MEP’er tilhører ikke regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der er på massiv konfliktkurs med EU.

  Had og vold

  -Billederne fra MEP’er, der hænger i galger i Polen, er afskyelige. De antyder klart had og vold mod mennesker, der frit udtrykker deres mening. De polske myndigheder må reagere mod de involverede, og præsident Andrzej Duda og statsminister Beata Szydlo skal offentligt fordømme handlingerne på det kraftigste, siger lederen af den socialdemokratiske gruppe Gianni Pittella.

  Han påpegede også regeringens manglende handling, når det gælder de ultranationalister, der marcherede gennem Warszawas gader på nationaldagen.

  – De polske myndigheder skal gøre mere for at tackle stigende fremmedhad og højre ekstremisme. Politisk uenighed og debat er en ting, men politikere på alle sider må fordømme handlinger eller ord, der fremkalder had eller vold, siger Gianni Pittella.