Mette Frederiksen besøger Donald Tusk i Warszawa

Mette Frederiksen er i Warszawa for at mødes med sin kollega Donald Tusk. På billedet ses den tidligere polske regeringsleder under et besøg i København. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøger sin polske kollega Donald Tusk mandag for at tale om Ukraine.


Danmarks statsminister Mette Frederiksen er i Polen for at mødes med Donald Tusk, oplyser statsministeriet.

Den europæiske forsvarsindustri skal styrkes, og Europa skal levere mere støtte og ammunition til Ukraine. Det er budskaberne, oplyser ministeriet.

– Vi står i en ny sikkerhedspolitisk situation med et aggressivt Rusland, der opruster markant. Der er behov for, at Europa tager mere ansvar for egen sikkerhed. Vi skal opbygge et stærkere forsvar og sikre mere ammunition og støtte til Ukraine. Her er Polen gået forrest. Til gavn for vores alles sikkerhed. Nu skal vi i fællesskab gøre mere for at styrke den europæiske forsvarsindustri. Det ser jeg frem til at drøfte med den polske premierminister, siger statsminister Mette Frederiksen.

Hoved fokus for mødet er Europas sikkerhed og forsvar samt fortsat støtte til Ukraine. Derudover vil også arbejdet med EU’s strategiske ramme, energisikkerhed og grøn omstilling være på dagsordenen.

– Et stærkere og konkurrencedygtigt EU kræver en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Vi skal udbygge med meget mere vedvarende energi, blandt andet i Østersøen. Her er det afgørende, at vi fortsætter vores tætte samarbejde med Polen, siger statsminister Mette Frederiksen.

Danmark og Polen i EU

Danmark overtager i andet halvår af 2025 EU-formandskabet efter Polen. Polen, Danmark og Cypern indgår i et såkaldt trioformandskab, hvor der bl.a. samarbejdes om at sikre fremdrift inden for centrale prioriteter i EU.