Mick Jagger: Jeg er for gammel til at være dommer

  mick_jagger_warszawa_lech_walesa

  74-årige Mick Jagger fulgte søndag aften en opfordring fra Lech Walesa, og sagde at han var for gammel til at være dommer. Ordene faldt på polsk. PR-foto.


  WARSZAWA: Rolling Stones gav søndag aften koncert i den polske hovedstad, og Mick Jagger kom med en kommentar til konflikten om højesteretsdommernes alder på opfordring fra Lech Walesa.


  Britiske The Rolling Stone gav søndag aften en udsolgt koncert på det nationale stadion i Warszawa. Den legendariske forsanger, der ellers ikke er kendt for at blande sig i politik, kom med en par kommentarer om den politiske situation under koncerten efter opfordring fra Polens tidligere præsident Lech Walesa.

  Polen er et smukt land

  På polsk sagde forsangeren:

  – Polen er et smukt land, og jeg er for gammel til at være dommer. Men jeg er ikke for gammel til at synge. Efter denne introduktion sagde Mick Jagger på engelsk:

  – Vi var her i 1967. Tænk på, hvor meget I har opnået siden. Må Gud være med jer, sagde Jagger fra scenen på det nationale stadion i Warszawa inden orkesteret fortsatte med den næste sang.

  Opfordring fra Lech Walesa

  Ordene faldt efter at Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident i Polen Lech Walesa, havde opfordret forsangeren til kommenterer en ny lov om højesterets dommernes alder, der ifølge blandt andet EU betyder at regeringen tager magten over domstolene. Den usædvanlige henvendelse er blevet citeret i toneangivene medier verden over.

  Mick og Lech

  Lech Walesa sendte brevet for få dage siden, og selv om mange polske medier tvivlede på at budskabet ville nå The Rolling Stones, så viste udtalelserne at Jagger havde forstået budskabet. De to personligheder har da også ved flere tidligere lejligheder mødt hinanden. De to er også jævnaldrende. Mich Jagger fylder 75 år i denne måned, mens Lech Walesa må vente til september. Det er samtidig markering på 35 året for tildelingen af Nobels Fredspris til elektrikeren fra Gdansk.

  Brevet fra Lech Walesa

  I brevet skrev Lech Walesa blandt andet:

  Der sker dårlige ting i Polen lige nu. Jeg vil minde jer om de tapre mænd, der kæmpede for frihed i hele Østblokken. De ofrede sig for ytringsfriheden, for den kunstneriske frihed og for beskyttelse af frihedsrettighederne.

  Den polske ledelse vil nedbryde domstolenes uafhængighed. Sidste år overtog de forfatningsdomstole. Nu har de i strid med forfatningen lavet en lov så de kan indsætte højesterets dommere der adlyder.

  Det er ikke frihed. Mange mennesker i Polen har forsvaret og kæmpet for friheden, men vi har brug for støtte. Hvis du (Mick Jagger, red.) kan sige eller gøre noget under koncerten, vil det gøre mange mennesker glade
  , skrev Lech Walesa blandt andet i brevet til The Rolling Stones.