Mindeplade for polsk jødiske flygtninge i Danmark

mindetavlen_flygtninge_jøder_polen_danmark_1969_2015_ambassade_polennu

Polens ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski – formanden for Foreningen af Polske Jøder i Danmark, Marek Chrapot – beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev og formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen ved onsdagens afsløring af mindestenen for de polske jøder der flygtede til Danmark under kommunismen. Mindestenen er lagt på en kajplads i Kalvebod Brygge, hvor der lå et hotelskib til indkvarteringen af cirka 2.000 polske jøder. Foto: Polens ambassade i København.


KØBENHAVN: En mindeplade for de polsk jødiske flygtninge der kom til Danmark under kommunismen, er opsat på Kalvebod Brygge i København.


Da kommunismen hærgede Polen, var der perioder hvor jøder var mere end uønsket – blandt andet i perioden fra 1969 – 1971. Danmark tog dengang imod 2.000 polske jøder, som søgte ly fra kommunismens rædsler.

Mindeplade ved kajplads

Onsdag blev der opsat en mindeplade på Kalvebod Brygge i Københavns, på det sted hvor hotelskibet St. Lawrence lå forankret, og hvor de polske flygtninge var indkvarteret.

Polens ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski, sagde ved afsløringen af mindepladen onsdag:

– For snart 50 år siden førte en afskyelig kampagne igangsat af det daværende kommunistiske regime i Polen til, at næsten samtlige tilbageværende jøder i Polen blev tvunget til at emigrere.

Stolt af Polen

I sin tale understregede den polske ambassadør, at han er stolt af at repræsentere et i dag suverænt og demokratisk land, som tager sig af alle sine indbyggere, som huser et stadig stærkere jødisk mindretal, og hvor stadig flere udviser voksende interesse for jødisk historie og kultur. Han udtrykte ligeledes sin taknemmelighed over for de mange repræsentanter for det dansk-jødiske samfund af polsk afstamning for deres bidrag til at udbrede viden om Polen, polsk historie og kultur i Danmark, på trods af deres til tider svære personlige oplevelser.

Få uger ombord

St. Lawrence var det første hjem i Danmark for en stor del af emigranterne fra 1969 – 1971. Efter nogle ugers ophold på skibet blev de indkvarteret under mere normale forhold rundt omkring i deres nye hjemland.

Dansk og danskere

På skibet modtog de danskundervisning, og de blev inviteret hjem til danske familier for at stifte bekendtskab med danske skikke og levevilkår. Blandt deltagerne til mindehøjtideligheden var emigranterne og deres familier samt repræsentanter for det jødiske samfund og bystyret i København.

Svær forestilling

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, sagde ved ceremonien, at hun dårligt kan forestille sig, hvordan det må føles at være tvunget til at forlade sit hjem og sin familie og miste alt på grund af sin tro. Eller hvordan det må være pludselig at blive behandlet som en trussel.

Sig fra over for ondskab

Borgmesteren understregede, at vi skal mindes det gode budskab fra dengang, nemlig at emigranterne fandt et nyt hjem i Danmark, og at deres emigration til Danmark er et glimrende eksempel på yderst vellykket integration i det danske samfund. I sin tale refererede Anna Mee Allerslev ligeledes til den aktuelle migrationskrise i Europa og påpegede, at Danmark for 45 år siden beviste, at man i fællesskab kan sige fra over for ondskaben.

Vis ansvarlighed som dengang

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, refererede også i sin tale til den aktuelle krise og opfordrede Danmark til igen at udvise den samme ansvarlighed som dengang. Han bemærkede, at dagens ceremoni først og fremmest er til minde om det nye liv, jøderne fra Polen fik i Danmark, og om deres vellykkede integration i det danske samfund.

Det Jødiske Samfund i Danmark og Foreningen af Polske Jøder i Danmark stod bag arrangementet. Mindepladen er finansieret af Polens udenrigsministerium, og Nykredit har stillet kajplads til rådighed.

Afgående ambassadør

Det var en af de sidste officielle optrædener for Polens ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski. Tirsdag skal ambassadøren til afskedsceremoni på Amalienborg hos Dronning Margrethe, og senere på måneden rejser han til Udenrigsministeriet i Warszawa.

polennu.dk bringer sidst på måneden et afskedsinterview med Rafal Wisniewski, der har været en af de mest markante polske ambassadører i Danmark i mange år.