Minister: Præsident var offer for terrorangreb i Smolensk

smolensk_10_apr_2010_rusland_polen_praesident

Præsident Lech Kaczynskis fly styrtede ned i tæt tåge ved Smolensk i Rusland, på vej til en mindehøjtidelighed for ofrene i Katyn-henrettelserne i 1940. Samtlige 96 ombordværende omkom ved ulykken. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens forsvarsminister siger, at det var et terrorangreb der var skyld i præsident Lech Kaczynskis død i 2010 ved Smolensk.


Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz sagde på et møde i Torun, at Smolensk tragedien, der kostede præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet, ikke var en ulykke men et terrorangreb.

Polen uden ledelse

– Det der skete i nærheden af Smolensk, havde det formål at fratage Polen sin ledelse, der var på vej til at gøre vores nation uafhængig, sagde den polske forsvarsminister blandt andet. Han understregede, at han ikke vil udpege nogen konkrete gerningsmænd for terrorangrebet, men det vil en ny undersøgelse fastslå.

Polen igen offer for terror

– Vi (Polen, red.) var de første ofre for terrorisme i 1930’erne, og på grund af Smolensk, kan vi også fastslå, at vi var det første større offer for terrorisme i de konflikter, der er foran vore øjne, sagde Macierewicz i et foredrag på en skole for sociale medier i Torun.

Skolen er ejet af Fader Tadeusz Rydzyk, der er kendt som en tæt samarbejdspartner med regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og han er leder af den ultrakonservative tv-kanal TV Trwam og af Radio Maria.

Smolensk kommission

Polens regering har nedsat en Smolensk kommission under ledelse af forsvarsministeren, og en dansker er med. Kommissionen har netop igangsat arbejdet, og skal finde ud af hvem der var ansvarlig, og hvad der var årsagen til tragedien den 10. april 2010 i Smolensk, Rusland.

Politisk rapport

En tidligere kommission, bestående af medlemmer fra det daværende oppositionsparti PiS, fastslog i 2014, at præsidentens fly styrtede ned på grund af en eksplosion i flyet.

Mod officielle rapporter

PiS-partiets egen rapport fra 2014, står dog i stærk modstrid med den officielle polske og den officielle russiske rapport, som de militære myndigheder står bag. I disse rapporter får tæt tåge og manglende teknisk udstyr i Smolensk lufthavnen, skylden for katastrofen der kostede 96 mennesker livet. Den russiske rapport giver entydigt polakkerne skylden for ulykken, mens personalet i Smolensk lufthavnen bliver gjort medskyldige i den polske rapport.

Tvillingbror

Polens nuværende stærke mand, formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski er tvillingbror med Lech Kaczynski, der omkom ved ulykken. Præsidentens fly var på vej til mindedag for ofrene ved Katyn-massakrerne under Anden Verdenskrig. Jaroslaw Kaczynski skulle have været med i flyet, og stod da også opført på passager listen, men han sprang fra i sidste øjeblik, da deres mor, som var på sygehuset, havde fået det værre. De to brødre blev enige om at en af dem måtte blive hjemme hos deres. Præsidenten tog dermed afsted på sin sidste rejse.

Mangler vrag

Vraget er præsidentens fly, der styrtede ned i Smolensk for snart seks år siden, er fortsat ikke udleveret til Polen.