Minister: Tre Have er ikke et alternativ til EU

Tre Have
Polens viceudenrigsminister Pawel Jablonski i København tirsdag. Her sammen med formanden for den polske udviklingsbank Beata Daszynska-Muzycka og Danmarks ambassadør i Polen, Ole Toft. Foto: Hasse Ferrold.

KØBENHAVN: Organisationen De Tre Have er ikke et alternativ til EU, siger Polens viceudenrigsminister der er på besøg i Danmark i disse dage.


Samarbejdsorganisationen De Tre Have er ikke et alternativ til EU eller en protest mod fællesskabet i Europa. Det sagde Polens viceudenrigsminister Pawel Jablonski tirsdag i København.

Organisationen De Tre Have blev dannet i 2016 på foranledning af Polen og Kroatien, og er i dag en gruppe på 12 lande i Central- og Østeuropa. Det er landene mellem Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet, der ligger bag betegnelsen. Det er geografisk nogenlunde samme område, som det polsk-litauiske rige.

Viceudenrigsminister Pawel Jablonski fortalte at Tre Have er et pro-europæisk initiativ der supplerer andre regionale samarbejdsfora, men det er samtidig også en platform for styrkelse af de transatlantiske forbindelser.

– Jeg har hørt mange sige, at De Tre Have er en protest mod EU, et alternativ til EU, men det er det ikke, fastslår ministeren. Det er og har aldrig været formålet, forsikrede han. Viceudenrigsministeren sagde, at selv om der er sket meget i EU når det gælder fremskridt indenfor for infrastruktur og energisamarbejde, så er der stadig mange lande i Central- og Østeuropa der mangler infrastruktur – især når det gælder energi, transport og cybersikkerhed.

Tre Have investeringsfond

Der er etableret et fond der skal skaffe midlerne til investeringerne i De Tre Haves område. Den skal samle milliarder til de mange infrastrukturprojekter. Tre Have-Initiativets Investeringsfond er en kommerciel fond som udelukkende er rettet mod infrastrukturinvesteringer i de 12 lande. Fonden har til formål at investere i energi, transport og digital infrastruktur i de centraleuropæiske EU-lande, der er mellem Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet.

Fonden vil bruge 40 procent af ressourcerne på henholdsvis infrastruktur og energi, og 20 procent af midlerne er afsat til cybersikkerhed. Det er formanden for den polske udviklingsbank Beata Daszynska-Muzycka, der også er formand for De Tre Haves Investeringsfond.

Fortsat USA-støtte

Tre Have initiativet støttes af USA. For daværende præsident Donald Trump, blev støtten anset for en protest mod Tyskland og EU. Men alt tyder på, at den nuværende amerikanske administration fortsat støtter initiativet. USA har stærke interesser i en forbedret infrastruktur i området. Også Sydkorea og Japan er interesseret i at samarbejde med De Tre Have-organisationen.

Danske muligheder

Danmarks ambassadør i Polen, Ole Toft, deltog i København tirsdag i en konference om De Tre Have. I en paneldebat fortalte han, at projektet følges med stor interesse fra dansk side. Den danske ambassadør kan også se mange muligheder for danske virksomheder, når det skal investeres massivt i energi-infrastruktur og digitalisering i de 12 lande mellem de tre have.

LINK: De Tre Have initiativet

Onsdag deltager Polens viceudenrigsminister Pawel Jablonski i en konference i Dansk Industri i København, hvor han vil fortælle mere om planerne og mulighederne for danske og polske virksomheder indenfor cybersikkerhed.