Næsten hele Europa takkede Lech Walesa

lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu

EU-præsident og tidligere statsminister i Polen – Donald Tusk – holdt en stærk og følelsesladet tale på egne og Europas vegne til Lech Walesa, da Nobels Fredsprismodtagen fejrede sin 75 års fødselsdag. Her på scenen sammen med sin søn Jaroslaw Walesa, der er borgmesterkandidat i Gdansk til valget den 21. oktober. Foto: Maciej Kosycarz/KFP.


GDANSK: EU-præsident Donald Tusk kom overraskende til Lech Walesa 75-års fødselsdag med en personlig hilsen fra de fleste europæiske ledere.


EU-præsident og tidligere statsminister i Polen, Donald Tusk, kom i weekenden overraskende til Lech Walesa 75-års fødselsdag i Gdansk. Med sig havde han et dokument, underskrevet af 26 stats- og regeringsledere i EU, der var en stor hyldest til Lech Walesa for hans kamp for et frit Polen og et samlet Europa.

Dansk underskrift

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen var selvsagt også medunderskriver, men derimod var der ingen underskrifter ud for hverken den polske eller den ungarske regeringschefs navn på det indrammede dokument.

Stor hyldest fra Tusk

I EU præsidentens takketale til Lech Walesa lød det blandt andet inden overrækkelsen af det historiske og delvist underskrevne dokument:
-Du var i 1980’erne og er stadig i dag for os alle sammen vor tids helt – og en helt, der samtidig er et menneske ligesom alle os andre, autentisk, der somme tider er kompliceret – jeg vil citere en klassiker og sige med positive plusser og med negative plusser.

– Men du har almindelige svagheder, men overmenneskelige styrker, og det bliver ikke ændret hverken af nogen bagvaskelse eller misundelse fra små mennesker eller endda af at skrive historiebøgerne om. For som vi sagde til hinanden, så er sandhed stærkere end løgn, det gode er stærkere end det onde, og Lech Walesa er stærkere end – I ved selv end hvem, sagde Donald Tusk til en bevæget Lech Walesa.

Herefter tog EU præsidenten dokumentet med underskrifterne frem, og sagde:

– Her står ganske enkelt:

”Lech Walesa, helten fra europæisk og polsk Solidaritet, første præsident for den genfødte polske republik, vises den højeste agtelse og taknemmelighed i anledning af sin 75-års fødselsdag og 35-året for tildelingen af Nobels Fredspris. Europa husker.”

– Teksten virker måske banal, men disse ord er underskrevet af alle ledere i EU. Jeg ser underskrifter fra Frankrigs præsident Emanuel Macron, Hollands statsminister Mark Rutte, kansler Angela Merkel, premierminister Theresa May, ja faktisk alle – nej en enkelt underskrift mangler – mine damer og herrer kan selv gætte hvis.

– Jeg siger det ikke for at være ironisk, men paradoksalt nok er det det smukkeste bevis for, at det ikke er Dem, der er alene, Hr. Præsident. De er hjemme her – i Gdansk, i Polen og i Europa. Tillykke med fødselsdagen Hr. Præsident, sagde Donald Tusk i Gdansk på vegne af EU.

Stærk tysk hilsen

Blandt talerne foran de cirka 500 gæster var også den tyske ambassadør i Polen. På vegne af den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier holdt han en stærk og følelsesladet tale – på perfekt polsk. Her takkede han på det tyske folks vegne Lech Walesa for sin afgørende inspiration for tyskere i øst og vest, mens landet var delt.

– Det var Lech Walesa der banede vejen for Tysklands genforening, sagde den tyske ambassadør ved 75 års festen – også på perfekt polsk.

Dansk deltagelse

Lech Walesa blev hyldet i Operaen i Gdansk med deltagelse af flere ambassadører, heriblandt den danske i Polen, Ole Egberg Mikkelsen. Fra dansk side deltog også formanden for Europas Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård sammen med repræsentanter fra blandt andet Det Danske Kulturinstitut, LEGOLAND og polennu.dk. Også den dansk-polske kunstner Czeslaw Mozil tog del i fejringen af Lech Walesa.

HØR MERE
DR Orientering P1: Anna Werenberg om festen


Gaveregn fortsat

Polennu.dk besøgte Lech Walesas kontor i Gdansk mandag, to dage efter festen. Da var præsidentens stab stadig i gang med at modtage gaver og hilsner fra hele verden.

Musikvideo

Der er i anledningen af Lech Walesa fødselsdagen også produceret en musikvideo om Nobel Fredsprismodtagerens indsats i Polen og for Europa.

SE FILM
Eksternt link: Last Night I had the Strangest Dream (Lech Walesa 2018)