NATO-lande mødes i Lodz om krigen i Ukraine

NATO-lande
Polen tilbyder militær træning af ukrainere i Polen, siger den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski. Arkivfoto.

WARSZAWA: De ni NATO-lande langs alliancens østflanke – den såkaldte Bukarest-gruppe – mødes i den polske by Lodz sidst på måneden.


De ni NATO-lande der udgør alliancens østlige flanke, har aftalt at mødes i den polske by Lodz, sidst på måneden. På dagsorden er den regionale sikkerhed og Ruslands krig mod Ukraine, oplyser Lukasz Jasina, der er talsmand for den polske udenrigsminister Zbigniew Rau. Mødet bliver den 30. og 31. marts.

Mødet skal også ses som en del af forberedelserne til NATO-topmødet om nogle måneder, sagde talsmanden.

Repræsentanter for regeringerne i Sverige, Finland og Spanien forventes også at deltage.

Garanti til NATO-lande

Da den amerikanske præsident Joe Biden for nylig besøgte Warszawa, mødtes han med lederne fra de ni-lande. På mødet garanterede han på USA’s vegne, at artikel 5 i NATO-traktaten om kollektivt forsvar, er en ”hellig forpligtelse, der betyder at USA i bogstavelig forstand vil forsvare hver en tomme af NATO”.

Bukarest-gruppen af NATO-lande, også kaldet Bukarest 9, er et polsk rumænsk initiativ, der blev indledt i 2015 og som har til formål at udveksle synspunkter og koordinere holdninger til sikkerheden langs NATO’s østflanke.

Gruppen består af Polen, Rumænien, Litauen, Bulgarien, Estland, Tjekkiet, Ungarn, Letland og Slovakiet.

Gratis nyheder er ikke gratis at lave!

Kære gode læser. Vi har valgt, at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne at danskerne kender så meget som muligt til Polen i Danmark. Hvis du vil støtte os i den tanke, vil vi være yderst taknemlige for at modtage et lille bidrag til vores arbejde. Det vil være en meget stor hjælp.

Vælg mellem DKK 200,00 eller DKK 500,00 – mange tak for din opmærksomhed.