NATO tager polske bekymringer alvorligt

  NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lover at holde et vågent øje med samtlige russiske troppebevægelser, og danskeren vil også tage de polske advarsler og bekymringer alvorligt, sagde han i Bruxelles i går. Arkivfoto.


  BRUXELLES: NATO har modtaget et brev fra Polens udenrigsminister om polakkernes stigende bekymring for bl.a. de russiske troppebevægelser.


  OPDATERET

  På 70 årsdagen for Ruslands invasion af det østlige Polen den 17. september i år, gennemførte russiske styrker den største militære øvelse i ti år langs de polske grænser. I øvelsen var der træning af et simuleret angreb på Polen.

  Fordømmelse af øvelse

  Den polske udenrigsminister Radek Sikorski, har derfor anmodet NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om, at fordømme russernes øvelser ved de polske grænser, som blev gennemført sammen med hviderussiske styrker under kodenavnet: Zapad – der betyder ’Vest’.

  En af de ’praktiske’ øvelser var et atomangreb på polsk jord.

  – Polen er bekymret, skriver den polske udenrigsminister i brevet til NATO. Men det er ikke kun den symbolske øvelse der er baggrunden for den polske henvendelse.

  Støtten til Ukraine og Georgien?

  Den polske udenrigsminister Radek Sikorski skriver i samme brev, at Polen er bekymret for at NATO’s støtte til Georgien og Ukraine er glemt på grund af organisationens problemer i Afghanistan.

  Nyt jerntæppe

  Polen er også bekymret for den russiske gasledning til Tyskland, der har stor symbolsk og sikkerhedspolitiske betydning for de tidligere kommunistlande.

  Flere kalder gasledningen for det 21. århundredes jerntæppe.

  Danmark var det første land til at godkende gasledningen, da forbindelse skal gå forbi farvandet ved Bornholm.

  Den danske godkendelse kom, efter en personlig opringning fra Ruslands premierminister Vladimir Putin til hans nytiltrådte danske kollega Lars Løkke Rasmussen.

  Overvåger russerne

  NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tager henvendelsen fra Polen alvorligt, men forsikre samtidig polakkerne om, at NATO nøje overvåger enhver russisk troppebevægelse, og indtil nu har man ikke skønnet at noget NATO-land var truet.

  Forstår polakkerne

  – Øvelserne bidrager tydeligvis ikke til at opbygge tilliden mellem NATO og Rusland, og jeg forstår nabolandenes bekymringer, sagde NATO generalsekretæren i går.

  Danmark har de senere år, med den nuværende NATO generalsekretær som statsminister, flere gange måtte sende F-16 fly på vingerne, for at beskytte det danske luftrum mod krænkelser fra russiske jagerfly.

  NATO og Rusland møde

  Henvendelsen fra Polen vil formentlig blive drøftet, når NATO’s udenrigsminister holder møde i december, og når der holdes møde i samarbejdsorganisationen mellem Rusland og NATO.