Nominering til præsidentvalg skudt i gang

  Bronislaw Komorowski (tv.) eller Radek Sikorski bliver partiet Borgernes Platforms kandidat til præsidentvalget i november. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Partiet Borgernes Platform har indledt en intern valgkamp om, hvem der skal være partiets kandidat til præsidentvalget senere i år.


  Borgernes Platform (PO) – regeringschef Donald Tusks parti – har indledt en intern nominering til præsidentvalget i november. Hvem partiet vælger er meget vigtigt, da det er mest sandsynligt at netop kandidaten fra regeringspartiet, vil blive valgt som Polens præsident.

  To stærke kort

  De to kandidater som partiets medlemmer nu skal vælge mellem, er den siddende udenrigsminister Radek Sikorski og formanden for Sejmen Bronislaw Komorowski. Sidstnævnte støttes af Lech Walesa.

  Radek Sikorski

  På det første valgmøde som udenrigsminister Radek Sikorski deltog, lovede han en ny ledelsesstil i præsidentpaladset, hvis han blev valgt. Det forventes at den nuværende præsident Lech Kaczynski fra Lov og Ordenspartiet stille op igen.

  .Præsidentembedet kommer til at se anderledes ud end det gør nu. I stedet for […] snesevis af livvagter og rådgivere over alt, lover jeg nogle klare forenklinger: Færre job på kontoret, mindre indblanding i sager, hvor andre har ansvaret, sagde Radek Sikorski med klar henvisning til præsident Kaczynski’s indblanding i politikområder, som er regeringens ansvar.

  Bronislaw Komorowski

  Udenrigsministeren ’rival’ til valget, Bronislaw Komorowski rettede på et partivalgmøde i Bialystok, ligeledes et frontal angreb på den siddende præsident.

  – Præsidentens handlinger blokerer, eller i alt fald ikke tilskynder, modernisering og reform i Polen. Hvis jeg bliver præsident vil disse blokeringer i Lov og Ordenspartiet ånd, helt ophører.

  Splittelse?

  Komorowski blev også spurgt, om den interne valgkamp til præsidentposten ikke ville føre til splittelse i Borgernes Platformprimære. Hertil svarende han, at ’der altid er en risiko’, men forsikrede om, at han både han og Sikorski vil forsøge at gøre alt for at det undgås.

  Radek Sikorski tilføjede, at ingen af kandidaterne heller vil fornærme Europa, men tværtimod gå i dialog med EU-partnere.

  Han lovede også, at han som præsident vil fokusere på at fremme alt polsk i verden.

  – Jeg vil vise et nyt ansigt i dette land, uden komplekser: et ansigt vendt mod fremtiden, mod en ny æra og uden frygt for at møde udfordringerne i en moderne tidsalder.

  Uventet beslutning

  Det var ventet af regeringslederen Donald Tusk ville stille op til præsidenten, hvilket af overraskende afslog i januar.

  Valget finder sted i november.