Norge og Polen udviser hinandens diplomater

  slawomir_kowalski

  Den polske konsul i Norge Sławomir Kowalski er uønsket i Norge, og har en uge til at forlade landet. Polen svarer igen ved at udvise en norsk diplomat. Foto: MSZ


  WARSZAWA: Norge udviser polsk diplomat, og Polen svarer igen med at udvise norsk diplomat. Historisk diplomatisk krise mellem de to lande.


  Mandag eftermiddag har Polens udenrigsministerium valgt at udvise en norsk diplomat.

  Det sker efter at Norge netop – for første gang i historien – har erklæret en diplomat for uønsket – persona non grata. Det er konsulen Sławomir Kowalski, der i januar udløste situationen. Den norske diplomat har kæmpet for polske børnefamilier, og han har givet en norsk kvinde asyl i Polen.
  Diplomaten har været yderst udiplomatisk, og derfor forlangte Norge at Polen trak konsulen hjem, og sendte en anden. Det ville man ikke i Polen. Beskeden fra Warszawa lød på, at han blev til hans kontrakt, udløb i juni.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Norge udviser polsk diplomat

  Den besked, har nu fået Norge til at erstatte det gule kort med et rødt, ved at erklære konsulen for uønsket. Mens sagen i Polen behandles på ministerniveau, er det en talskvinde i Norges Udenrigsministerium der behandler sagen. Mandag svarede Polen igen ved at udvise en norsk diplomat.

  Det er første gang i historien, at Norge erklærer en diplomat for persona non grata. Den polske konsul har nu en uge til at forlade Norge, ellers vil han blive eskorteret til Warszawa af de norske myndigheder.