Ny aflytning afslører strid mellem udenrigsminister og regering

  Udenrigsminister_i_Polen_Radek_Sikorski_trækker_tegneserie_tilbage_2

  Polens regering har endnu ikke udtalt sig om lydoptagelsen, hvor Polens udenrigsminister Radek Sikorski tager afstand fra Polens officielle udenrigspolitik. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens udenrigsminister anser Polens alliance med USA for værdiløs ifølge ny hemmelig optagelse af politikeres private samtale.


  Polen har siden sidste weekend været ramt af offentliggørelsen af hemmelige optagelser af top-politikeres private samtaler. Sidste weekend blev en samtale mellem Polen indenrigsminister og Polens nationalbankdirektør offentliggjort, og denne weekend er en samtale mellem Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski og daværende finansminister Jacek Rostowski blevet offentliggjort på Radio Zet og tvn24.

  Værdiløs alliance med USA

  I det offentliggjorte fragment af samtalen kalder Sikorski Polens alliance med USA for værdiløs og endda skadelig, fordi den giver Polen en falsk følelse af tryghed og vil tilskynde til at optrappe konflikter med Tyskland og Rusland, fordi polakkerne tror sig sikre.

  – Problemet med Polen er, at vi har et meget lavt selvværd og mangler stolthed, siger Sikorski og kalder det en slags “negroisme”.

  I strid med regeringens politik

  Sikorskis udtalelser på lydoptagelsen er i direkte strid med den polske regerings officielle udenrigspolitik, men regeringen vil ikke kommentere sagen, før en transskribering af samtalen offentliggøres mandag.

  Et parlamentsmedlem fra regeringspartiet PO Julia Pitera har dog udtalt, at regeringens udenrigspolitik er ført korrekt, og at det er regeringens udenrigspolitik, der føres, ikke Sikorskis personlige udenrigspolitik.

  Ønsker undersøgelse af PiS

  Et andet fragment af samtalen afslører, at Sikorski ønsker, at der skal nedsættes en speciel kommission til at undersøge et medlem af oppositionspartiet Lov og Retfærdighed PiS Antoni Macierewicz. Ifølge Sikorski vil kommissionen kompromittere PiS leder Jaroslaw Kaczynski og kunne finde stof til dårlig presseomtale af PiS i flere år.

  Flere lyd-optagelser på vej

  Det er ugebladet Wprost, der har lækket lydoptagelserne af de polske top-politikere og top-embedsmænd, og ifølge dagbladet Gazeta Wyborcza modtog Wprost torsdag nye lyd-optagelser, der vil blive offentliggjort.

  Den polske anklagemyndighed ransagede onsdag redaktionen på Wprost, men ugebladet nægtede at udlevere sit materiale af hensyn til kildebeskyttelsen, og ransagningen er senere blevet skarpt kritiseret af OSCE og Polens justitsminister for ikke at tage hensyn til pressefriheden.