Ny bundplacering til Polen i demokrati analyse

Polsk politi
Polsk politi og andre tjenester har demonstreret foran Polens statsministers kontor. Det er det normalt regeringsvenlige fagforbund Solidarnosc, der står bag protesterne. De advarer om masseflugt fra blandt andet politiet på grund af den ringe kompensation for inflationen. Arkivfoto.

NEW YORK: Demokratiet i Polen er nu det dårligst fungerende blandt 29 lande, som Freedom House har med i seneste demokrati analyse.


Polen har registreret det største fald i demokratiets tilstand over en femårig periode blandt 29 lande i Central- og Østeuropa og Asien. Det er den amerikanske anerkendte tænketank Freedom House der kommer med analysen, skriver Notes From Poland.

Tilbagegang uden fortilfælde

I sin årlige rapport, der blev offentliggjort i onsdag, skriver Freedom House at “to lande, Polen og Ungarn, skiller sig ud for deres demokratiske tilbagegang, der er uden fortilfælde i løbet af det seneste årti“. Polens “tilbagegang i løbet af de sidste fem år er værre end den i Ungarn“, hedder det endvidere i rapporten.

Polen har en bundplacering i den seneste opgørelse fra Freedom House.

Freedom House peger også på, hvordan Kaczynski-regeringen under sidste års præsident valgkampagne udnyttede public service-tv-stationen TVP til at miskreditere politiske modstandere og favorisere præsidentkandidat Andrzej Duda fra regeringspartiet.

Falske påstande på tv

Under valgkampen angreb tv-stationen kandidaten Rafał Trzaskowski, der udgjorde en trussel mod den siddende præsident. Trzaskowski blev beskyldt for at arbejde på vegne af en “magtfuld udenlandsk lobby” der er knyttet til George Soros for at “opfylde jødiske krav“. OSCE’s valgobservatører fastslog da også, at valgkampen var præget af intolerant retorik og at tv-stationen ikke leverede en afbalanceret og upartisk dækning.

Freedom House skriver også, at den polske Kaczynski-regering fører an i det de kalder for kampen mod ‘LGBT-ideologien’. Læs hele rapporten på linket herunder.

LINK: Rapport fra Freedom House

Pressefrihed og demokrati

Polen kom i årets opgørelse over pressefrihed på en 64. plads, det laveste nogensinde. Siden 2015, da Kaczynski-regeringen kom til, er Polen faldet markant hvert eneste år. Det Internationale Presse Institut advarede i februar om, at den polske regering angriber de frie medier systematisk og på flere fronter.

Polen blev i maj sidste år rangeret som det værste land i EU for LGBT-folk af organisationen ILGA-Europe. Det er især “den hadefulde retorik fra regeringen og kirken” mod seksuelle og kønsmæssige mindretal, der kritiseres af ILGA-Europe.

EU har indledt flere sager mod Polen, der primært handler om Kaczynski-regeringens brud på traktaten og spillereglerne for demokrati i EU.

Flere polske nyheder om demokrati på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
Det er ikke alene public service-stationerne, der fører hetz mod Warszawa borgmesteren. Også i andre medier beskyldes han for samarbejde med jøder, med arabiske terrororganisationer, og alt hvad der kan skræmme polakkerne.

Demokrati analyse