Ny diplomatisk krise mellem Polen og Israel

  ud-af-gaza-striben
  18 polakker er kommet ud af Gaza-striben, som nogle af de første udlandske statsborgere i den krigs- og terrorramte Gaza-stribe. Arkivfoto.

  Polen har aflyst et besøg af israelske embedsmænd, da polakkerne ikke vil tale om erstatning til jøder for beslaglagt ejendom. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regering har aflyst et møde mellem israelske og polske diplomater for at undgå at tale om tilbagelevering af beslaglagte ejendomme.


  Udsigten til at skulle tale om tilbagelevering af ejendomme der har været ejet af jøder før Anden Verdenskrig, har fået Polen til at aflyse et planlagt møde mellem top-diplomater fra Polen og Israel. Det meddeler Polens Udenrigsministerium. Ministeriet har ikke nogen konkret viden om de israelske embedsmænds mission, men har vurderet sagen ud fra ændringen i den personsammensætning, som Israel havde tænkt sig at sende til Warszawa.

  Polens stærke partiformand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski sagde tidligere på måneden, at Polen ikke har nogle økonomiske forpligtelser som følge af efterkrigstiden, hverken legalt eller moralsk.

  Polen vil også have erstatning

  Kravene fra jøderne i Israel kommer i kølvandet på den polske regerings krav om krigsskade erstatning fra Tyskland, på grund af ofrene under Anden Verdenskrig. Samtidig er regeringspartiet på vej med en lov, der skal beskytte polakker mod fremtidige krav fra jøder eller andre, som mener at have fået deres værdier beslaglagt af de skiftende besættelsesmagter i Polen fra 1939 til 1989.

  Efter Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 beslaglagde de russisk kontrollerede kommunistiske myndigheder mange polske og jødiske ejendomme, heriblandt den ejendom som Jaroslaw Kaczynski bor i.