Ny dokumentarfilm om polske overlevende fra Auschwitz

  gal_34

  En ny dokumentarfilm lavet af Gabriela Matuszczak fortæller om polske overlevende af den tyske nazi-lejr Auschwitz. PR-foto


  OSWIECIM: En ny dokumentarfilm fortæller historien om de første fanger, der var polske, i den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz. Filmen vises for første gang i dag.


  Dokumentarfilmen Erindringsportrætter der er produceret af Gabriela Mruszczak, fortæller historien om fem polske fanger, der var med den første tyske fangetransport til Auschwitz udryddelseslejren den 14. juni 1940. Filmen vises for første gang i aften på regionalt tv i Krakow, og en international premiere er planlagt til den 14. juni, hvor filmen vil være oversat til tysk og engelsk. Samme dag vil filmen være tilgængelig på internettet.

  Fem polakker

  Filmens hovedpersoner er Jerzy Bogusz (Auschwitz-fange nummer 61), Jozef Paczynski (nummer 121), Jozef Stos (nummer 752), Stanislaw Szpunar (nummer 133) og Kazimierz Zajac (nummer 261). De fem unge var medlemmer af den polske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig, og de blev fanget, og deporteret til Auschwitz. I den nazistiske kz-lejr kæmpede de for livet, og organiserede fortsat modstand mod nazisterne.

  Fortid og nutid

  – Filmen er et resultat af min passion for historien, og min mangeårige interesse for koncentrationslejrene. Jeg fortæller om fortiden ved at bruge de overlevende fangers egne ord, men jeg viser også klip fra nutiden, skriver filmskaberen på hjemmesiden for filmen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Hjemmeside for filmen