Ny flyrute mellem Wroclaw og Billund lufthavn

billund lufthavn polen
Wroclaw er en af Polens ældste byer. Fra efteråret kan man flyve direkte til byen fra Billund Lufthavn. Foto: PTO.

BILLUND: Ryanair slår sig ned i Billund Lufthavn, og tilføjer en ny flyrute til Wroclaw i Polen. Ruterne til Gdansk og Poznan genoptages.


Ryanair er tilbage i Billund Lufthavn efter en faglig konflikt i 2015. Selskabet meddeler at der i vintersæsonen vil være 26 ruter fra Billund. Heraf flere til Polen.

Ny rute fra Billund lufthavn

En af de nye ruter er til polske Wroclaw. I efterårsprogrammet har Ryanair også de eksisterende ruter til Gdansk, Krakow og Poznan med.

Wroclaw – en gammel historie

Wroclaw (lat. Wratislavia, tysk Breslau) er en af de ældste polske byer. De første beretninger går tilbage til år 1000 i forbindelse med oprettelsen af fire bispedømmer i Gniezno (968), Krakow, Kolobrzeg og Wroclaw. Øen Ostrow Tumski, hvor bispedømmet blev oprettet, regnes for at være den ældste del af byen.

Wroclaw havde været en handelsby hvor de vigtigste handelsruter gennem Europa krydsede: Via Regia (fra Spanien til Rusland) og Ravvejen (fra den italienske halvø til Østersøen). Wroclaw var også medlem af Hanseforbundet.

I tidens løb har Wroclaw været underlagt Polen, Bøhmen, Østrig-Ungarn og Preussen. Under Anden Verdenskrig blev det meste af byen ødelagt, og den var tildelt Tyskland, indtil man på Potsdam-konferencen besluttede at flytte grænsen mod vest, så byen atter blev polsk. Tysk civilbefolkning blev tvangsforflyttet til den sovjetisk kontrollerede del af Tyskland. Til Wroclaw kom tilgengæld polakkerne fra andre dele af Polen, bl.a. det tidligere østlige Polen (Lviv og Vilnus områder), der efter krigen blev tildelt Sovjetunionen.

Wroclaw blev ramt af omfattende oversvømmelser fra Oder i 1997, og meget af byen blev kraftigt beskadiget.

LINK: Fly til Wroclaw, Poznan, Krakow og Gdansk

Wroclaw er en aktiv handels- og industriby, og det har fået mange udenlandske investorer til at komme til byen, bl.a. 3M, Volvo, Nokia Siemens Networks, Hewlett Packard (HP), Google, Ikea, LG Electronic og Whirlpool. Virksomheder inden for it, bioteknologi og medicin har valgt at etablere sig i byens teknologipark. Wroclaw er centralt placeret ved A4 motorvejen, der forbinder Tyskland, Polen og Ukraine.

Wroclaw har været en af værtsbyerne ved EM i fodbold 2012. Byen har også været værtsby ved VM i herrevolleyball 2014, EM i herrehåndbold 2016 og World Games 2017.

Wroclaw var Europæisk Kulturhovedstad i 2016.

LINK: Wroclaws officielle hjemmeside

Flere nyheder fra Wroclaw, Gdansk, Poznan, Krakow eller Billund på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.