Ny fond til ofre og efterladte fra dødsbrand i Polen

  Det_udbrændte_herberg_der_kostede_22_livet_i_Kamien_Pomerski_i_det_nordvestlige_Polen

  De tekniske undersøgelse fra branden i Kamien Pomerski i påsken fortsætter to til tre uger endnu. Arkivfoto.


  22 mistede livet da et herberg i Kamien Pomerski nedbrændte i påsken. Nu er der oprettet en hjælpefond på 1 million zloty.


  En voldsom brand på et herberg, der gav husly for hjemløse familier i Kaminen Pomerski i det nordvestlige Polen, var natten til påskedag årsag til 22 menneskers død.

  Over halvdelen af ofrene var børn. En savnes fortsat. Der vil gå endnu to til tre uger før myndighederne med DNA-test kan fastslå de omkomnes identitet.

  Tragedien har nu fået den polske regering til at bevilge 1 million polske zloty til ofrene og de efterladte, og præsidenten erklærede tidligere på ugen tre dages landesorg.

  Nyt herberg

  Premierminister Donald Tusk sagde i går til polsk radio, at regeringen og de lokale myndigheder hurtigst muligt vil bygge et nyt herberg til familierne, og at pengene fra hjælpefonden vil blive fordelt omgående og uden bureaukrati til ofrene.

  Pengene tages fra et særligt solidaritetsfond, der er oprettet i kølvandet på den internationale finanskrise, for at hjælpe særligt udsatte grupper.

  Ingen brandalarm

  Brandalarmerne i bygningen fungerede ikke. De var godt nok godkendt af brandmyndighederne to år tidligere, men efter at bygningen var blevet til herberg, er det uklart hvem der har ansvaret for brandtilsynet.

  De manglende brandalarmer, de mange børnefamilier og det faktum at branden brød ud om natten, er årsagen til de mange dødsofre.

  De tekniske undersøgelser viser også, at branden brød ud ved indgangen til bygningen.

  – Det betød at beboerne ikke kunne undgå flammerne ved bygningens hovedtrappe, oplyste indenrigsminister Grzegorz Schetyna i går til polske Radio Zet.

  En person savnes

  Der var 77 personer registreret i bygningen, 54 er såret og 22 er fundet døde. Der savnes fortsat en person efter ulykken, oplyste politiets talsmand til den polske radio.

  Politiet leder nemlig stadig efter den 16-årige Magda, som undslap flammerne ved at springe ud fra et vindue. Hun blev kørt på hospitalet, hvorfra hun nu er forsvundet. Øjenvidner hævder, at hun kom tilbage til herberget for at redde sin mor, bror og to søstre der mistede livet i flammerne.

  Siden har ingen set noget til Magda.